Matglede, folkehelse og bærekraft. Året på Geitmyra.

Desember. Tid for ettertanke og tid for å se framover. På Geitmyra har det vært full fart hele året. Heldigvis. Vi har hatt mange på besøk og vi har truffet mange der ute. Vi har hatt statsråder på besøk og servert selveste HM Kong Harald. Her er en liten oversikt over noe av det vi har drevet med det siste året – i Oslo, Kristiansand, Ringsaker og Trondheim. 

Over 8000 skoleelever har deltatt i ukesundervisning, matnyttig matte, spiselig naturfag, samisk eller et bærekraftig fiskemåltid. På Geitmyra er vi opptatt av hvor maten kommer fra og hva som er sunt og godt for kroppen. Elevene lærer om bærekraft, om næringsstoffer. Om raske og langsomme karbohydrater, om mettet og umettet fett og om proteiner. Men mat er mer enn mat. Mat er historie, geografi, matte, språk og kjemi. Og mat er glede! 

Bli med inn i ukesundervisninga på Geitmyra Kristiansand. 

Nicolai Brenne Ertzeid oppsummerer uka på Geitmyra.

Nicolai Brenne Ertzeid oppsummerer uka på Geitmyra.

Morgendagens matprodusenter 

Vi er opptatt av hvor maten kommer fra, men vi er også opptatt av hvem som skal lage maten i framtida. Med prosjektene Læring for næring og Morgendagens mat ønsker vi  å få flere ungdommer til å velge en utdanning og yrkesvei innen matbransjen, gjennom å la ungdommene møte bransjen og matfaget på en praktisk måte. De må bli kjent med at de kan ta fagbrev som kjøttskjærer, slakter, pølsemaker, automatiker, produksjonstekniker og industrimekaniker. 

Juniorkokkene redder maten – og framtida 

Juniorkokkene fra Geitmyra har hatt et travelt år. Ikke bare har de deltatt på en rekke arrangementer i regi av Geitmyra, men de har også dratt i land store arrangementer som bydelsfest på Sagene, krabbefest på VIPPA, matlaging og servering under årets Folkehelsekonferanse (med NRK på hjul). Høydepunktet var nok Kavliprisen på Rådhuset med selveste HM Kongen til bords. Og barna fra Geitmyra plukket poteter, kjernet smør, malte mel, høstet grønnsaker og fisket brosme til den store kvelden.

Juniorkokkene serverer HM Kong Harald

Med kongen til bords!

Jeg har nesten blitt lokalkjendis på Sagene
— juniorkokk William til sagene avis

I oktober ble TV-kokken Wenche Andersen syk, og William og Hadia sto klare til å ta over.  Hele Norge fikk med seg at gresskaret kan brukes til så mye, blant annet gresskarlapper og -suppe. 

En ny gruppe juniorkokker har tatt over matserveringen på ungdomskulturhuset Huset på Haugen. Ungdommene har i høst deltatt på kurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra. Nytt av året er at kurset setter ekstra fokus på matsvinn og ansvarlig forbruk.

Matagentene kommer 

På Geitmyra mener vi at maten på AKS/SFO trenger et skikkelig løft. Vi tror på at matglede og kunnskap skaper endring. I Læringsrik mat hjelper vi både ansatte og barna til å bli nysgjerrige på maten og bli enda flinkere til å tilberede den. Målet er å skape varige endringer. 

Samtidig utdanner vi elevene på tredje og fjerde trinn til Matagenter. Matagentene skal ha en større rolle i matlagingen med ansvar for å tilberede, presentere og servere ulike retter. Gjennom kursene på Geitmyra Matkultursenter der de vil få nye matopplevelser, lære om grunnsmakene, kutteteknikker, ulike råvarer, bærekraftig mat og kjøkkenhygiene – blant annet. Barna blir også gode rollemodeller for yngre barn.

– Vi er glade for å samarbeide med dyktige SFO-ansatte i arbeidet med maten. De fire SFOene vi samarbeider med, har laget mye god mat sammen med barna og vi håper de vil vise vei for resten av SFOene i Kristiansand, sier Helene Isaksen, daglig leder for Geitmyra Kristiansand.

Mat- og helselærere er viktige! 

– Dette er en veldig inspirerende dag. Jeg kan ta så og si alt med meg tilbake til undervisningen, sier Silje. Hun underviser i mat og helse-faget og er på kurs på Geitmyra Credo i Trondheim.  

Inne på Restaurant Credo sitter praten løst. Siri, Jonas og Trond fra Geitmyra ønsker velkommen og går gjennom dagen mens de serverer byggrynkjeks og kaffe. Med på kjøpet får deltakerne fortellingen om kornet og hvordan det er tett flettet sammen med utviklingen av sivilisasjonen og spiller en svært viktig rolle i kulturhistorien. Og så kan det i aller høyeste grad knyttes opp mot bærekraft – både sosialt, økonomisk og miljømessig. Selv kaffen blir gjort tverrfaglig denne mandagen.

– Vi ønsker å styrke kunnskapen innen mat og helse, forteller daglig leder, Trond Åm. – Mat og helsefaget er det viktigste her i verden, slik vi ser det. Vi brenner for matglede og bærekraft og målet vårt er å overføre denne entusiasmen til voksne som jobber med barn. 

Det fantastiske havet – smakfullt og lærerikt på sommerskolen

Strandkrabbesuppe, hvaltaco og pico de gallo. Nei, dette er ikke fra menyen på en gourmetrestaurant. Det er fra sommerskolen på Geitmyra.

I sommer brukte mange barn én uke av sommerferien sin til å veie, måle, bake, koke, steke og smake. Og de spiste fisk – hver dag!

Sommerskole er lek og moro – og god mat. – Men vi sniker inn en hel del kunnskap, forteller Anna Werenskiold som jobber som undervisningsleder i Oslo. – Temaet for sommerskolen er det fantastiske havet. 70% av jordens overflate er dekket av hav og det er vårt største matfat. Sammen med barna ser vi på hva som skjer i naturen for at mat skal bli til. Vi snakker om økosystemet i havet, klimaforandringer, livet til mikroorganismer og kompostering. Blant annet. Og så lager vi mat hver dag.

Åpent hus, åpent kjøkken og god plass rundt bordet! 

Kan mat være en fritidsaktivitet? Ja. Barn elsker å lage mat. – Barn er fylt med matglede fra tærne og opp, sier Gyro Knutsdotter Homme, daglig leder for Geitmyra Ringsaker. I Oslo, Ringsaker og Trondheim har det i år blitt arrangert åpne ettermiddagsarrangementer med matlaging i sentrum. 

Å lage mat sammen er en veldig fin aktivitet. Barna er på ulike stasjoner, lærer nye ting og smaker seg frem. Samtidig blir barna kjent med hverandre på tvers av alder. Vi starter ettermiddagene med prepping til matlaging og snakker om hva vi skal lage og vi lager mat, med og uten oppskrifter. På Geitmyra utfordrer vi sansene og nysgjerrigheten – hos oss skal barna lære å stole på seg selv. Når maten er ferdig, dekker vi bordet og samles rundt måltidet og all den gode maten vi har laget. 

Matlaging, lek og moro!

Matlaging, lek og moro!

Gresskarsmil og kunnskapsbonanza 

På Geitmyra kan vi lage fest! Hvert år lager vi store, åpne fester på alle våre sentre. Vi bruker sesongen, lokale ressurser, smaker på ulike kulturer og har et tema for arrangementene. I år har vi hatt tre store fellesarrangementer: Barnas store sjømatfest, Smak Ukraina og Barnas store gresskarfest. I tillegg har Geitmyra Ringsaker hatt åpen gård med temaet Fra innerst til ytterst. 

Rundt 16 000 små og store har smakt på alt fra hjemmelaget tran, til østers og gresskargnocchi. De har mortet krydder, stekt lapper og syklet sin egen smoothie. De har tatt på fiskeøye, kjent på svømmeblære og sett hai. Her på Geitmyra! 

Det er mye omsorg i en skål med suppe 

Den 12. april møttes 12 frivillige fra Ukraina, Russland, Moldova og Hviterussland opp for første gang på kjøkkenet på Geitmyra og etter noen runder med diskusjoner om den rette bortchoppskriften, var 50 liter suppe klar for utkjøring til flyktningmottaket på Helsfyr. 

– Vi lager og serverer hjemmelaget mat til de som trenger og savner det mest, forteller Vladislav Kazanskiy som startet SuppeRkraft, etter inspirasjon og oppfordring fra to ukrainere i Norge.

– Vi lager og serverer hjemmelaget mat til de som trenger og savner det mest, forteller Vladislav Kazanskiy

– Vi lager og serverer hjemmelaget mat til de som trenger og savner det mest, forteller Vladislav Kazanskiy.

I mai arrangerte vi også familiedag med SMAK UKRAINA på alle våre sentre. I Trondheim stilte kokkene fra Credo opp og i Kristiansand gikk det med 60 meter pølse, 100 kilo mel og 40 kilo poteter. Også God morgen, Norge tok turen.  

Wenche Andersen, Mariia Yudytska, Elinor og Martin lager bortsj på God morgen, Norge

Wenche Andersen, Mariia Yudytska, Elinor og Martin lager bortsj på God morgen, Norge

Kirkens Bymisjon viste frem aktiviteter og muligheter for å låne gratis sportsutstyr gjennom Skattkammeret og Redd Barna hadde tegnebord for fred. Redd Barna var også behjelpelige med å bringe ukrainske familier til arrangementet. – Ukrainske familier fra mottak fikk en etterlengtet pause med mat fra hjemlandet, lek og god stemning. Det var mange smil og mye glede å se, forteller Julia Wong fra Redd Barna.

Siden har det vært aktivitet på kjøkkenet og i høst har Supperkraft invitert ukrainske og norske familier til å lage mat sammen. 

Geitmyra på tur og høythengede priser 

Vi sitter ikke akkurat stille på Geitmyra. I 2022 har vi vært med på store arrangementer som Verdens Kuleste Dag på Akershus festning. Vi har deltatt på Folkehelsekonferansen, Mat- og helsekonferansen, Inkluderingskonferansen, Mestringshelg med Diabetesforbundet, Bakgårdsfestivalen i Tønsberg, Matlystdagene på Ringsaker, Miniøya, Matfestival i Kristiansand og MatLarm i Oslo. Vi har arrangert pop up-festivaler i skolegårder, laget mat på ungdomsklubber og laget krabbefest på VIPPA. Og vi har tatt med HM Dronning Sonja gjennom sanseløypa på Nor-Fishing

Vi har også laget mat til alle de nordiske landene i forbindelse med matprisen EMBLA. Og Geitmyra Credo vant EMBLA-prisen i kategorien Nordisk mat til barn og unge. – Dette er helt fantastisk, sa Trond Åm fra scenen. Åm benyttet også anledningen til å takke alle barna som har besøkt Geitmyra og Credo. – Barna er fremtiden og denne prisen er først og fremst deres, sa en rørt Åm. 

Prisen går til en person eller en organisasjon som har utviklet en idé eller et konsept som bidrar til å utvikle fremtidige generasjoners kunnskap og ferdigheter om nordisk mat og nordisk matkultur.

– Gjennom et inspirerende samarbeid og partnerskap, har vinneren skapt et nav og et miljø der barn og unge kan utvikle nordisk gastronomi i generasjoner, sa lederen av Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Embla-prisen til Geitmyra Credo

Geitmyra Credo – glade vinnere! Fra venstre: Siri Omholt, Trond Åm og Heidi Bjerkan

Ministere med gresshopper, belgfrukt og mat- og helse på tallerkenen   

– Tonje, kan vi ta en selfie? Klasse 6C fra Bøler skole er ivrige når kunnskapsminister Tonje Brenna besøker Geitmyra matkultursenter for barn. Belgfrukt, gresshoppe og kje står på menyen når temaet er bærekraftige proteinkilder. Rundt bordet er temaet skolemat og mat- og helsefaget. – Vi er avhengig av samarbeid med frivillige og organisasjoner i dette arbeidet. Skolen trenger å hente innspill og påfyll utenfra, sier Tonje Brenna.

Er det trygt? Tonje Brenna med en gresshoppe i hånda.

Også fiskeriminister Bjørnar Skjæran har tatt turen til Geitmyra i år. – Når kuttet sjømatssatsningen inn mot barn og ungdom er kuttet samtidig som vi ser at forbruket går ned, krever det handling sier Andreas Viestad.

– Det er dagens barn og ungdom som skal sørge for at Norge skal fortsette å være en sjømatnasjon. Geitmyra er en spydspiss i arbeidet med å vise hva det er mulig å få til, sier han og viser til prosjektet Læringsrik mat der fiskeinntaket på AKS ble syvdoblet. 

Blåskjelltesten med Bjørnar Skjæran.

I forbindelse med EMBLA-prisen, gjestet landbruks- og matminister Sandra Borch Geitmyra i Oslo.

– Geitmyra har etablert seg som en viktig arena for barn, sa Borch og forsynte seg av den hjemmelagde maten. Rundt 100 gjester fra Åland, Danmark, Færøyene, Finland, Grønland, Island, Sverige og Norge måtte lage sin egen lunsj i beste Geitmyra-ånd. Syv kategorier, syv matlagingsstasjoner. Delegasjonene beveget seg fra stasjon til stasjon. På menyen sto blant annet filetering av makrell, morting av ugresspesto og sykling av restesmoothie. 

Geitmyra har etablert seg som en viktig arena for barn.
— Sandra Borch, landbruks- og matminister
Sandra Borch på besøk på Geitmyra.

Må smøre matpakken selv.

I løpet av året har vi også hatt mange barnehager på besøk, vi har hatt barnematkurs og høstefest der barna har kommet og høstet grønnsakene i parsellhagen vår.

Bli kjent med alle sentrene våre – Oslo, Kristiansand, Ringaker og Trondheim – og bli kjent med våre ansatte, Kine, Gyro, Helene, Siri, Sigrid, Nicolai og Mohamed. Neste år kan du bli kjent med resten av den engasjerte gjengen som jobber her!

Vi har forbedret hjemmesidene våre, lagt inn mange nye oppskrifter, fått en egen konto på SULTEN der du finner oppskriftene våre. Du kan melder deg på nyhetsbrevet vårt eller følge oss i presserommet. Vi er også å finne på Instagram, Facebook og LinkedIN. Neste år er vi enda flere steder. 

Vi er godt i gang, men det er fortsatt mange igjen til vi når målet vårt: Å lære alle barn i Norge å bli glad i mat som gjør godt! 

Vi gleder oss til 2023!

Det er jul på Geitmyra
Mona Ek