Når en andepresser presser
– Alle barna elsker and! Blod, fett og stekte hjerter. Hvis det går slik jeg tror og håper, er det ikke mer enn én generasjon til Norge er en nasjon som gjør det eneste fornuftige: spiser presset and til jul, sier Andreas Viestad opprømt. Det er Etter skoletid på Geitmyra og i dag er det noe helt spesielt som skal skje.
– Ideen kom etter et ønske fra barna, forteller Andreas. – De hadde lest om presset and i en kokebok jeg skrev for noen år siden. Jeg tenkte at det var en morsom og annerledes aktivitet vi kunne gjøre sammen. Ingmar (11) og Sivert (11) nikker bekreftende og forteller at de lager multekremen fra den samme boka.
Presset and (canard à la presse) er en klassisk fransk rett der man presser skroget for blod og fett og lager verdens beste saus.
Andreas forteller barna om familens juletradisjoner. – Da jeg vokste opp, så hadde vi som juletradisjon at vi skulle spise forskjellige ting hver jul. Men da jeg var 34 så smakte jeg presset and for første gang og synes det var helt fantastisk. Så begynte jakten på en egen andepresse. Jeg hadde lyst til at dette skulle bli vår faste julemeny. Jeg lette i et halvt år og da jeg endelig fant en, kostet den 30 000 euro. Heldigvis fikk jeg tak i en annen som var mye rimeligere, forteller han. Nå har han en hjemmeandepresse, en hytteandepresse, en reiseandepresse og en låneandepresse. Og en urneandepresse. – I den skal jeg begraves, avslører Andreas foran en lydhør – og litt sjokkert – gjeng.
Anden har stått i ovnen en stund og Andreas viser barna hvordan man trancherer en fugl. Bryst og lår får en ny tur inn i ovnen, mens barna deler opp skroget med en kjøttøks. – Bare pass fingrene, formaner Andreas mens barna hamrer løs på skroget. Det ser litt brutalt ut. –Franskmenn, ass, sier Ingmar imponert.
Til slutt er skroget findelt nok til å få plass i andepressen. – Nå skal vi presse ut alt fettet og blodet, og så skal vi lage saus av det, sier Andreas. Barna stiller seg i kø – alle vil presse. Blodet og fettet skal varmes opp til det tykner før den monteres med smør og smak. – Når vi får oss en liten studenthybel, kan vi skaffe oss en studentandepresse sier Ingmar til Sivert.
– Jeg er tilhenger av at det skal være enkelt å lage mat. Dette er jo ikke enkelt, men når vi gjør det sammen så blir det veldig gøy. Det er en sermoniell øvelse der alt må skje i riktig rekkefølge, sier Andreas.
Andreas finner fram en skål med andehjerter som han legger i en panne og freser opp. Sammen med eplebiter og løk, blir dette til nydelig tilbehør til den sprøstekte og rosa anden. Så er det tid for å smake. Det smakes, smattes, stønnes og jubles. – Dette en noe av det aller beste jeg har smakt, sier Ingemar og Sivert. I løpet av 7 minutter er alt borte.
– Jeg synes dere skal insistere på at dere skal ha presset and til jul i år, oppfordrer Andreas.
–Ja! Presset and er 100% vår favoritt, stemmer Ingemar og Sivert i mens de renser hvert sitt andelår. Ribba er allerede innkjøpt, men gutta vet at det tar tid å finne en andrepresse. – Den første som spør, kan få låne venneandepresse av meg, lover Andreas.