Det mest selvfølgelige kostrådet
Vi mennesker har brukt 10.000 år på å lære oss hva som er bra for oss å spise. Det bør også de nye kostrådene ta utgangspunkt i.
Eivind Løvdal, leder, Geitmyra matkultursenter for barn
Hva skal staten anbefale oss å spise fremover? Til sommeren kommer de nye norske kostrådene fra Helsedirektoratet: Et dokument som betyr mye for oss alle, fordi det definerer hva Norge offisielt ser på som sunn og god mat. Det legger også føringer for hva barna våre bør spise i barnehagen og på skolen.
Hvor mye kjøtt skal man spise? Er det best å spise magre eller også fetere meieriprodukter? Hva har bærekraft og dyrevelferd å si for maten vi velger? Hva er egentlig ultraprosessert mat, og hvordan skal vi forholde oss til den?
Det er mange kamper som skal kjempes, og det blir garantert mye debatt i månedene som kommer.
Vi foreslår imidlertid noe som burde være fullstendig selvfølgelig og ukontroversielt. At Helsedirektoratet fremover anbefaler et kosthold som i størst mulig grad er råvarebasert.
Slik vi ser det, er det ikke kontroversielt å spise gulrøtter. Vi oppfatter det ikke som omstridt å spise blomkål. Spinat er heller ikke særlig omdiskutert. Mel og vann er også noe de fleste synes er greit. I de fleste miljøer passerer kikerter også. Nesten alle er også enige om at melk og yoghurt er greit å få i seg, med mindre man er allergisk.
Videre er det ikke alle som synes vi skal spise stykker av fisk og kjøtt, men vi synes det også er greit under de rette forutsetningene.
Å anbefale et råvarebasert kosthold gir rom for ulike oppfatninger om kjøtt- og fiskeinntak, og at det er helt greit å skeie ut med frossenpizza og smågodt av og til - så lenge grunnsteinene i kostholdet består av grønnsaker, belgfrukter og stykker av kjøtt og fisk.
Det betyr også at man i størst mulig grad spiser slik mennesker har lært seg å gjøre gjennom 10.000 års erfaring.
At dette i det hele tatt skal være nødvendig å påpeke virker kanskje overflødig. Men i en tid hvor det er forbeholdt de få med kunnskap og penger å spise mat basert på ekte råvarer, er det på tide å minne om hva som alltid har vært kjernen i et godt kosthold.