Hjertegryte og sirisspizza
Over 500 fikk med seg Geitmyra Ringsakers arrangementer på Matlystfestivalen. – Det ble en svært vellykket festival, sier daglig leder Gyro Knutsdotter Homme. – Fra innerst til ytterst handler om å bruke hele råvaren.
Alle har en rot og en topp – eller en snute og en hale. Grønnsakene har skinn eller skall, eller noe grønt på toppen som havner i matavfallet. – Husdyra som blir til mat, har også mange deler som ikke blir brukt på middagsbordet i dag, og som vi må lære å bruke på nytt.
Barna fikk smake skall og spise skrell, lage kraft og smake på hjerte, lever og nyrer. De fikk smake kraftsuppe, lage kaffegrutkjeks og krydder fra rester fra hagen. Thomas fra Staslin Kjøtt viste hvordan man lager pølser og pølsene var selvsagt laget med hjerter – blant annet. Potetsuppen var laget med store, små og rare poteter og flatbrød med tørka gulrotgress i deigen. Og ute kunne barna smake på pizza – med sirisser.
– Vi vil inspirere til å bruke hele råvaren. Og til å ta klokere og bedre matvalg. Hver dag, sier Gyro.
Under Matlystfestivalen har Geitmyra også arrangert Barnas restaurant – Lam og livretter i lavvoen, bålmatkurs på torget og familiematkurs. – Det har vært en glede å jobbe med dette, avslutter Gyro.