Krydder i barnemat

Visste du at det er helt trygt å krydre maten for de minste? Mange vil nok heve et øyenbryn eller to når de hører ordet babymat og krydder i samme setning, men en viktig del av å lære barnet ditt å bli en eventyrlysten og matglad spiser, er å introdusere barnet for ulike krydder. Hvorfor? Enkelt og greit fordi mat med krydder smaker godt og gjør godt. 

Krydder i barnematen smaker godt.

Sett smak på barnematen!

Krydder inneholder blant annet antioksidanter som er bra for helsa vår. Når du lager barnematen selv har du mulighet til å smakstilsette den med ulike krydder og urter. Timian, spisskummen, basilikum og persille er krydder og urter små barn ofte liker. Start i det små, og utvid etter hvert. Det er viktig å lære barna til å like nye smaker. Barn er nysgjerrige og utforskende - hjelp barnet ditt på veien ved å presentere ulike smaker. Krydder i maten gjør barnet kjent med ulike smaker.  Du kan starte med krydder allerede ved de første smaksprøvene. Du kan forvente at barnet er skeptisk til alle smaker i starten, og kanskje spytter det ut igjen. Prøv igjen – både to og femten ganger til. Å spise er å lære. 

Fra barna er 6-12 måneder, befinner de seg i det som kalles det gylne vindu. Det er i denne perioden de er mest mottakelig for nye smaker og retter. Barn som prøver forskjellige smaker de to første årene av livet sitt, blir ofte mindre kresne senere. En ny smak vil være som en smaksbombe i barnets munn – dette er jo noe helt nytt og ganen har ikke vent seg til kryddersmaken, slik som hos de voksne. 

I utgangspunktet kan barnet spise akkurat det samme som deg. Det er kun noen få råvarer du skal være forsiktig med. Ganens utvikling starter allerede når barnet er inne i magen, fortsetter gjennom amming, og utvides når barnet eksponeres for fast føde – og som de aller fleste med småbarn vet; smakspreferanser er mer utfordrende å utvikle etter at barnet er fylt to år. Litt krydder i hverdagen kan glede både store og små! 

Kilder:

  • “Med mot til å smake” av Sissel Heidi Helland og Nina Cecilie Øverby

  • “Spice spice baby” av Kanchan Koya

Les også om julas krydder

Meld deg på vårt nyhetsbrev her og få inspirasjon, nyheter og arrangementer i innboksen din.