Velg riktig jord

Om å kjøpe jord

Kvaliteten på jorda vi dyrker i er avgjørende for resultatet. Den billigste jorda må som regel blandes med kompost og sand for å bli bra, så man kan like gjerne kjøpe litt dyrere jord. Som regel er det ikke noe problem, men iblant selger butikken dårlig jord.

Om jorda du har kjøpt er klissvåt når du åpner sekken, kan kjemien i jorda ha forandret seg slik at frøene ikke spirer, eller spirer dårlig når du sår.

Om jordsekken er blytung når du løfter på den kan det være lurt å klemme litt på den. Pipler det vann ut av sekken? I så fall er den sannsynligvis et dårlig kjøp.

Hvilken jord skal du velge?

Jorda skal ikke bare være god for plantene dine, den bør også være produsert på en bærekraftig måte. Sjekk ut Framtiden i våre hender sin jordguide her.

Barna fra Geitmyra sjekker jordkvaliteten

Jordtips

Såjord - inneholder lite næring så de fine, små røttene til spirene ikke svir seg. Såjord er fin jord som består av mye sand og bør ha lite klumper så røttene vokser og sprer seg lett i jorda.

Dekk til jorda. Dekk jorda rundt plantene med gressklipp, papp eller halm. Da fordamper ikke vannet så fort. Vann jorda godt før du legger på dekket. Gressklipp gjødsler jorda når det brytes ned. Halm stjeler næring så om du dekker med halm bør du gjødsle ekstra. Pass på å legge noe tungt på pappen slik at den ikke blåser bort. Husk at sandholdig jord tørker fortere enn leirholdig jord. Potteplanter kan du dekke med transparente plastposer for å holde på fuktigheten i jorda.

Vann mye og sjelden. Dette gjelder planter som vokser på bakken. Planter som får mye vann, men ikke vannes så ofte, får lange, dype røtter. Sannsynligvis bør du vanne mer enn du tror. Gi bedet ordentlig godt med vann, 30 l per kvadratmeter. For å se hvor mye vann som trengs kan du sette noen kopper på bakken der du vanner. Når koppene er fulle har du vannet nok. Du kan regne med at det er nok for opp til en uke i stekende sol om det er mye leire i jorda, kortere om det er mye sand i jorda.

Kompost. Gjør jorda bedre i stand til å holde på vann. Tilsett rikelig med kompost minst en gang i året.

Vann godt. Om jorda har tørket helt inn krever det mer vann for å få den våt igjen. Vann i flere omganger. Tørr jord trenger tid for å absorbere vannet.