Ville vekster

Har du tenkt på at mange av vekstene vi tenker på som ugress, egentlig er spiselige? I byen vokser det ville vekster overalt, i veikanten, i sprekker i asfalten, på balkonger, i hager og parker. Mange av de ville vekstene er gode å spise. Noen vekster er giftige. Når du plukker ville vekster er det viktig å være helt sikker på hva det er før du spiser. Det er også viktig at man ikke plukker for mye av gangen – naturen er skjør.

 

Ramsløk

Ramsløk er Nordens hvitløk og har sesong frem til sankthans. Ramsløk vokser i fuktig, næringsrik jord i løvskog. Hele planten kan spises i salat, kryddersmør, pesto, urtesalt eller kjørt til puré med olje i blender. Ramsløk kan også dampes og spises som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Unge planter kan forveksles med liljekonvall, som er giftig. Gni på bladene og kjenn etter den sterke lukten av hvitløk.

 
Ramsløk er Nordens hvitløk
Brennesle blir knallgodt i suppe

Brennesle

Brennesle er vondt på huden, men godt i munnen.
 Brennesle er også veldig god å lage suppe av – knallgrønn og veldig sunn. Brennhårene ødelegges under varmebehandling eller når de knuses i juicepresser/blender.

Brennesle vokser på næringsrik jord over hele landet. Unge skudd og blader av brennesle kan brukes i pesto, supper og stuinger. Helt unge skudd kan brukes rå i salaten. Brennesle kan også presses til juice eller tørkes til te. I matretter der du vanligvis bruker spinat kan du gjerne bruke brennesle i stedet. Nesle er også brukt som farge-, tekstil- og medisinplante, og som gjødselvann for planter.

 
 

Skvallerkål

Skvallerkål vokser i hager, parker og langs veikanter. Kan spises gjennom hele sesongen så lenge det er nye unge skudd. Skvallerkål kan være god i salater, omeletter og i pesto sammen med andre urter. Den kan også dampes og serveres med hvitløk og revet parmesan.

Den strevsomme skvallerkålen er ypperlig som mat

Foto: Rebecca Zeller

 
 
 

Løvetann

Unge løvetannblader kan brukes som salat. Røttene kan stekes og knaskes og smaker litt bittert. Blomstene kan brukes til salat, gelé, saft og vin. Bladene kan hakkes og brukes i salater, supper eller stuinger. Roten kan tidlig på våren eller sent på høsten brukes til stuing. Sesongen er først og fremst fra mars til mai, men unge skudd kan høstes hele sesongen.

Bruk løvetannblomster i gele, saft eller vin.

Foto: Trude H. Olsen

Se oppskrift på ugresspesto med skvallerkål, løvetannblad og brennesle.

Bjørk

Tidlig på våren kan du tappe sevje fra bjørk som kan kokes inn til sirup. Bjørkeskudd har en søt og litt sterk smak. Ferdig utsprungne bjørkeblader er også gode. De er litt for grove til å spise, men hvis man pakker inn fisk eller kjøtt i bladene før man steker, baker eller griller det, gir de god smak til maten. Ferske bjørkeskudd av bladene (på størrelsen med «museører»), kan brukes som salat på brødskiver. Kan også brukes til gelé, saft eller te.

 
unsplash-image-49wAdKUE7fM.jpg

Granskudd

De unge lysegrønne granskuddene har sesong i mai og kan brukes i salat, som te, til sirup, gelé eller lagt i olje, og er spesielt gode til viltkjøtt.

Se oppskrift på skogsslush med granskudd.