Forkultivering

Noen planter krever lengre vekstsesong enn hva våren og sommeren her oppe i nord kan tilby. Vi kan forlenge sesongen ved å så plantene inne for at de skal rekke å bli klare innen frosten på høsten. Dette kalles forkultivering.

Purre, selleri, kålvekster, paprika, artisjokk, tomat og urter er eksempler på planter som trenger forkultivering.

Hvordan skal du så?

En vanlig nybegynnerfeil er å så for dypt, for tett eller med for lav eller høy temperatur. En god regel er å dekke med jord ca. tre ganger størrelsen på frøet.

  • Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.

  • Vann jorden før såing.

  • Så frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.

  • Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.

  • Dekk pottene med plast om du sår inne.

 
 

Å så egne planter er ikke vanskelig, men det krever at du passer på planten. Planten trenger en viss temperatur, vann og stell.

 
 

Guide til forkultivering

Agurk
Vann: Mye
Temperatur: 22 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April i potten

Basilikum
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 6 uker
Såing: April i potten

Gulrot
Vann: Ikke tørke ut
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Reddik
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: –
Såing: April/mai

Ruccola
Vann: Litt
Temperatur: 5 c
Forkultivering: –
Såing: Så i omganger

Sukkererter
Vann: Litt
Temperatur: 10 c
Forkultivering: –
Såing: Mai

Squash
Vann: Mye
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 4-5 uker
Såing: April

Poteter
Vann: Litt
Temperatur: 15 c
Forkultivering: Lysgroing
Såing: Mai

Tomater
Vann: Litt
Temperatur: 20 c
Forkultivering: 8 uker
Såing: Mars/april