Sprø falafel i vaffel – en perfekt vegetarrett!
Disse sprø og smakfulle kikertbollene har røtter i Midtøsten og er et nydelig alternativ til kjøttboller. Servert i en vaffel blir de både spennende og mettende – perfekt som lunsj, middag eller som turmat.
Falafel er enkle å lage, men husk å bløtlegge kikertene dagen før for å få den perfekte konsistensen. Legg syrlig persillesalat på vaffelen og topp med friske urter, tahinisaus eller en frisk yoghurtdressing.
Ingredienser – omtrent 25 falafler
500 g tørre kikerter
1 gul løk, finhakka
5 fedd hvitløk, finhakka
½ grønn chili, finhakka
1 bunt (ca 120 gr) persille, grovhakka
2 lime, saften av
2 ts salt
1 ss hel spisskummen
1 ss korianderfrø
2 ts chiliflak
4 ts bakepulver
2 dl potetmel
2 ss olivenolje
Nøytral olje til steking
Framgangsmåte
Dagen før: bløtlegg kikertene i rikelig med kaldt vann.
Samme dag: hell de bløtlagte kikertene i et dørslag og skyll godt.
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller bakebolle – unntatt potetmelet.
Kjør/stavmiks blandingen mens du sper med potetmel.
Form ca 25 boller av røra og legg dem på et fat eller stekebrett.
La de ustekte bollene ligge i kjøleskap i minst 15 minutter.
Varm litt godt med olje i en stekepanne og stek 6-7 boller av gangen. De skal bli gyllenbrune og sprø.
Legg falaflene på et fat med litt kjøkkenpapir etter hvert som de blir ferdig stekt.
Server med digg dressing, sylta rødløk, urtesalat eller noe annet du har lyst på.
Syrlig persillesalat
Ingredienser
til 6 personer
1 stor bunt bladpersille
1 rødløk
½ sitron, saften av
2 ss olivenolje
¼ ts salt
Grovkvernet pepper, smak til
1 ss sumac
Framgangsmåte
Skyll og tørk persillebunten godt
Fjern de groveste stilkene
Finhakk persillen
Skjær rødløk i tynne skiver (halvmåner)
Bland krydderne, persille og rødløk i bollen
Smak til med olje og sitron
Tahinidressing
Tahini er laget av sesamfrø og minner litt om peanøttsmør. Denne sausen er superenkel å lage og er knallgod til kjøtt og falafler. Om du lager den litt ekstra tjukk blir den en utmerket dipp til pommes frites eller stekte poteter og til grønnsaker.
Ingredienser
2-3 ss tahini
1-2 fedd hvitløk
1/2 sitron, saften av
1/4 salt
Litt grovkvernet pepper
1,5 dl vann
Framgangsmåte
Ha tahini, hvitløk, salt, pepper og sitronsaft i en blender eller mix sammen med stavmikser i et litermål.
Spe med vannet til dressingen er passe tynn.