Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Lammegryte med sesongens grønnsaker

En deilig lammegryte varmer både kropp og sjel. Med krydder, mørt kjøtt og sesongens beste grønnsaker får dere verdens beste middag.

Til ca. 4 personer

300 g lammebog (i biter, uten bein)
1 gul løk
2 gulrøtter
1 persillerot eller pastinakker (om vi har)
1/2 liten sellerirot, i terninger (om vi har)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
1 ss tomatpuré
4 dl vann
1 boks hakkede tomater ca. 400 gram
Salt og pepper etter smak
Fersk persille til pynt (kan sløyfes)

Krydderblanding:

1 ts hel spisskummen
½ ts oregano
1 klype havsalt
½ ts hel sort pepper
½ ts korianderfrø

Knuses i morter. 

Brun kjøttet- Varm opp oljen eller smøret i en stor gryte på middels til høy varme. Brun lammebogbitene på alle sider til de får en gyllen farge. 

Stek løk og hvitløk i samme gryte, tilsett mer olje om nødvendig, og fres løk og hvitløk til de blir myke og blanke.

Tilsett grønnsakene. Ha gulrøtter, persillerot, sellerirot og poteter i gryten. Stek dem sammen med løken i et par minutter for å få frem smakene.

Rør inn tomatpuréen, krydderblanding  og tilsett vann og hakket tomater, samt urtene. Kok opp. Skru deretter ned varmen til lav. La gryten småkoke under lokk i ca. 1 time, eller til kjøttet er mørt og grønnsakene er gjennomkokt.

Smak til mot slutten av koketiden, smak til med salt og pepper. Fjern laurbærbladet før servering.

Tips: Du kan variere grønnsakene etter sesong, for eksempel ved å legge til kålrot, purre eller andre høstgrønnsaker. Du kan også variere med ulike type krydder. Dette er en deilig, varmende gryte som passer perfekt til kjølige dager!


See this gallery in the original post