Grønnsaksstaver

La grønnsaksstaver ha sin faste plass på menyen! Om man serverer oppkutta grønnsaker til alle retter er man sikret at barna har tilgang på mye av den riktige og gode næringen de trenger i løpet av en dag.

Noen grønnsaker er trygge klassikere, i tillegg til at de er rimelige, bærekraftige, populære og lett å få tak i som: gulrot, kålrot, blomkål, brokkoli, paprika og agurk.

Prøv gjerne nye innslag gjennom året. For eksempel  knutekål, neper, fennikel, kål, reddiker, bær, sukkererter, tomater og stangselleri når de er i sesong.

Regn ut hvor mye grønnsaker som må bestilles i forhold til antall barn og at de skal ha 40-60 gram. Fordel mengden på ulike grønnsaker.

Eksempel: 50 barn x 40 gram = 2 kg

2 kg kan for eksempel være:

  • 1 kg gulrøtter

  • 1 liten kålrot (ca 500 g)

  • 1 agurk (ca 300g)

  • 3 paprika (ca 200 g)

La barna være med å kutte grønnsaksstaver!    

Det er masse læring i å inkludere barna i kuttingen av grønnsaksstaver. De får finmotorisk trening gjennom å øve seg på kutteteknikk, i tillegg til å bli kjent med de ulike grønnsakene som råvarer. Det at barna ser hvordan grønnsaksstavene blir til og at de selv har bidratt i prosessen, kan føre til at de tør å utforske og smake på flere grønnsaker. Dette kan igjen ha en smittende effekt over på de andre barna.

For at barna skal ha nok tid til å kutte grønnsaksstaver, kan det gjøres på morgenen eller dagen før servering. Det kan være en fin morgen- eller ettermiddagsaktivitet for barna på SFO. Legg et vått kjøkkenhåndkle over grønnsaksstavene for å holde de friske og saftige frem til servering.

Sett gjerne grønnsaksstavene frem på bordet i det barna setter seg. Da er de sultne og kan begynne å fylle magen med noe som er skikkelig godt for dem.

Server gjerne grønnsaksstavene sammen med en enkel dip:

  • Lag dressing av yoghurt naturell. La barna velge om de vil ha i sitron, chili, hvitløk, urter eller krydder.

  • Lag for eksempel en tzatziki med yoghurt, hvitløk og raspet agurk. Kjempegodt også i pita eller til fiskeretter. 

  • Grønnsaker er også digg å dippe i hummus.