Ta vare på plantene i ferien

Vann, vann, vann! Uten oss sliter grønnsaksplantene i solsteika. Her er tips for å få plantene til å overleve lengst mulig alene i ferien.

 

Forebyggende tips

Lag selvanningsbøtte

Alt som dyrkes i selvvannende potter, bed og bøtter holder ut lenger. Les hvordan du lager en selvvanningsbøtte.

Store potter

Dyrk i store potter om du dyrker i potter. Jo større jordvolum, jo større evne til å holde på vann.

Vann mye og sjelden

Dette gjelder planter som vokser på bakken. Planter som får mye vann, men ikke vannes så ofte, får lange, dype røtter. Sannsynligvis bør du vanne mer enn du tror. Gi bedet ordentlig godt med vann, 30 l per kvadratmeter. For å se hvor mye vann som trengs kan du sette noen kopper på bakken der du vanner. Når koppene er fulle har du vannet nok. Du kan regne med at det er nok for opp til en uke i stekende sol om det er mye leire i jorda, kortere om det er mye sand i jorda.

Kompost

Gjør jorda bedre i stand til å holde på vann. Tilsett rikelig med kompost minst en gang i året.

 

Lurt å gjøre før du drar

  • Sett i skyggen. Sett potter i skyggen og i le for vind. De kan fint stå 1-2 uker i skyggen uten å ta skade av det.

  • Vann godt. Om jorda har tørket helt inn krever det mer vann for å få den våt igjen. Vann i flere omganger. Tørr jord trenger tid for å absorbere vannet.

  • Dekk til jorda. Dekk jorda rundt plantene med gressklipp, papp eller halm. Da fordamper ikke vannet så fort. Vann jorda godt før du legger på dekket. Gressklipp gjødsler jorda når det brytes ned. Halm stjeler næring så om du dekker med halm bør du gjødsle ekstra. Pass på å legge noe tungt på pappen slik at den ikke blåser bort.

  • Ekstra vannlager. Gi pottene dine et ekstra vannlager. Om du har lecakuler lengst ned i pottene dine, kan du sette dem i en skål og fylle skåla med vann. Har du ikke en stor skål kan du for eksempel bruke en ødelagt stekepanne.

  • Dryppvanning. Installer dryppvanning. Det fins mange forskjellige løsninger for automatisk vanning som fungerer godt og gjør hagen helt selvhjulpen, men det er en liten investering.