Læringsrik mat til alle barn i Agder

– Vi vet at sunn mat tidlig i livet kan bedre helse, læring og skoleprestasjoner senere. Maten på SFO kan være av varierende kvalitet, og det ønsker vi å gjøre noe med,  sier Ingrid Dovland ved Geitmyra Matkultursenter for barn, Kristiansand. 

Etter en svært vellykket pilot for prosjektet Læringsrik mat på SFO – Agder på Holum barneskole og Bjelland oppvekstsenter i Lindesnes kommune har Geitmyra matkultursenter for barn fått midler fra Fylkeskommunen, Sørlandets Kompetansefond og Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør til å ta prosjektet videre ut til alle SFOene i Agder. Først ut er Lindesnes kommune. 

– Vårt mål er å nå ut til alle 7000 barn på SFO i Agder over en periode på fire år. Barna skal være med i matlagingen på SFO, lage mat i tråd med kostholdsrådene, og matlagingen skal knyttes til læringsmål, forteller Ingrid. 

Med tilbudet Læringsrik mat på SFO lærer Geitmyra barna å lage sunn og god mat. Innenfor rammene de har, skal barna lage mat med grønnsaker og fisk. – Når barna får et bevisst forhold til hva de spiser, gir vi dem viktig kunnskap om bærekraft og egen helse. Samtidig er det sosialt og setter matlaging og måltid inn i en større sammenheng, sier Ingrid. 

Med i prosjektet er også UiA. Parallelt har de sitt eget implementeringsprosjekt, MatnyttigLæringsrik mat på SFO – Agder skal bidra til å bygge kunnskap om hva som skal til for å få til kostholdsendringer i samfunnet.

Portrett av Ingrid Dovland

Ingrid Dovland, underviser ved Geitmyra Kristiansand matkultursenter for barn og prosjektleder for Læringsrik mat i Agder.

 

Læringsrik mat i media