Geitmyra lærer fransk ungdom å lage mat

Greg Rolag lærer bort triksene!

– Maten ble veldig god. Det finnes ikke elg i Frankrike, så det var gøy å smake! 13 ungdommer fra den franske byen Yssingeaux står på kjøkkenet på Geitmyra Ringsaker og beiner ut lam og elg. 

Ungdommene i alderen 17-18 år er på en ukes utveksling i Norge og en uke på Ringsaker videregående skole. Sammen med 1o elever fra VG2, er de på Geitmyra for å lage mat. Temaet for uka – og for utvekslingen – er bærekraft. – Me viser dei kva bærekraftig mat er i Noreg, med fokus på beitedyr og grønsaker som veks i kort vekstsesong og toler lagring godt gjennom ein lang vinter. Me samanliknar landa, som har ein ulik topografi og klima, og såleis veldig ulike føresetnader for matlaging. Og så lærer me at franske elevar ikkje har mat eller matlaging på timeplanen i skulekvardagen i det heile, forteller Gyro Knutsdotter Homme, daglig leder for Geitmyra Ringsaker. 

Eple. Apple. Pommes. Det går i norsk, engelsk og fransk.

– Det er gøy å sammenligne hva vi spiser her og i Frankrike – og bli kjent med hva alle råvarene heter, sier en av gutta fra Ringsaker VGS. 

På menyen står høstgryte med lam- og elgkjøtt og med spinat og urter fra hagen. I gryta ligger også løk, potet og persillerot. – Krafta kokar me sjølv, sier Gyro. Til gryta serveres potetstappe med jordskokk, ovnsbakte rødbeter, polkabeter, potet og gurot. Og til dessert er det lune epler med krem og honning- og kanelsaus. 

– Å lage mat sammen er en veldig fin måte å øve på språk og bli kjent med hverandre, sier læreren ved Ringsaker VGS. 

Felles måltid er en viktig del av alt vi gjør på Geitmyra.