Geitmyras perfekte pannekaker
Her handler suksessen om konsistens! Skal pannekakene bli tynne, må nemlig røra være ganske tyntflytende. Skikkelig tynne pannekaker krever litt øving for å få til, men det er supert å øve seg på å lage dem tynnere og tynnere.
Nøkkelen til perfekte, tynne pannekaker ligger i å finne den rette balansen mellom væske og mel. La røra hvile i 15–20 minutter slik at melet får tid til å absorbere væsken, og eventuelle klumper løser seg. Juster gjerne forholdet mellom mel og væske underveis for å oppnå ønsket konsistens. Sørg også for at stekepannen har en jevn, moderat temperatur – for høy varme kan gjøre pannekakene for mørke før de er gjennomstekte, mens for lav varme kan hindre at de får en fin, tynn struktur. Med litt tålmodighet og øvelse vil du snart kunne lage pannekaker som er både sprø langs kantene og myke i midten, akkurat slik de skal være.!
Ingredienser til 4 personer
40 g smør
4 dl melk
4 egg
150 g hvetemel
ev. en klype salt
litt smør til steking
Grove pannekaker
Bytt ut halvparten av melet med sammalt hvete for å få grovere og mer mettende pannekaker.
Framgangsmåte
Smelt smøret i en liten kjele på middels varme. Når alt smøret er flytende, tar du kjelen av kokeplata og har melk i kjelen, og deretter eggene. Visp blandingen godt sammen.
Ha hvetemel og salt i en blandebolle. Spe melk- og eggeblandingen i det tørre litt etter litt mens du rører med vispen. Den ferdige blandingen skal være jevn og uten klumper – visp litt ekstra godt på slutten for å få til det. Dekk bollen, og la den stå og svelle i minst et kvarter.
Sjekk konsistensen på røra før du begynner å steke: Den skal være omtrent like flytende som vaniljesaus, sånn at den renner ut og dekker hele stekepanna når du har en øse røre oppi. Visp inn litt ekstra melk hvis røra er for tjukk.
Stek alle pannekakene etter tur, og lag en fin stabel på et serveringsfat. Øv deg
gjerne på å snu pannekakene i lufta.
Server med favorittsyltetøyet ditt, rømme eller noe annet du liker. Prøv også med saltmat som ost, skinke, rester – alt går!
Turpannekaker
Nystekte pannekaker smaker ekstra godt på tur. Og det er ikke så veldig vanskelig lage. Lag røra ferdig hjemme og følg så disse tipsene.
Hell den ferdige røra over på en ren plastflaske eller termos.
Ta med røra, litt smør til steking i en liten boks/et glass, en liten stekepanne og en stekespade på tur.
Fyr opp bål eller tenn primusen.
Smelt litt smør i panna, hell så røra i stekepanna direkte fra flaska eller termosen.
Steker du pannekakene på bålet må du følge godt med på varmen og justere steking deretter.
Steker du på primus kan det ta litt lenger tid enn å steke pannekaker hjemme, men de er absolutt verdt å vente på.
Husk å ta med ønsket topping – syltetøy, rømme, bær og sukker, og nyt!