Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Blodpannekake – næringsrik og full av smak

Når vi har arrangementer på Geitmyra, serverer vi ofte blodpannekaker. Og barna elsker det! Også synes de det er skikkelig kult. Prøv blodpannekaker med litt rømme, sylta rødløk og litt urter. Eller med smør, brunost og syltetøy.

Blodpannekaker – tradisjonelt og bærekraftig

I gamle dager var blodpannekaker en viktig del av slaktedagen om høsten – den dagen grisen på gården ble slaktet for å bli mat til jul. Ingenting skulle gå til spille, og blodet var en verdifull ressurs.

Å utnytte alle matressursene vi har er like viktig i dag, og på Geitmyra lærer barna nettopp dette.

Serveringsforlag

  • Sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy - balanserer søtt, syrlig og salt

  • Rømme og spekemat

  • Rømme, lodderogn og gressløk

  • Rømme og syltetøy eller bær

  • Banan eller annen frukt

Oppskrift på blodpannekaker med banan

Disse pannekakene er laget med modne bananer – da blir de ekstra søte og gode. Men vil du ha en litt saltere variant, dropper du dem.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g matblod (et spann fra frysedisken i matbutikken)

  • 4 modne bananer

  • 4 egg

  • 4 dl havremel

  • 2 ts kanel

  • 2 klyper salt

  • 5 ss matolje

  • litt smør til steking

Framgangsmåte

  1. Sett matblodet til tining hvis det er fryst. Skrell og mos bananene med gaffel eller stavmikser. Ha det i en blandebolle.

  2. Bland inn egg, mel, kanel og salt, og rør til blandingen er jevn og uten klumper. Hell blodet i pannekakerøra gjennom en sil, for at det ikke skal følge med blodklumper i røra. Bruk vispen og bland inn oljen litt etter litt.

  3. Sett stekepanna på middels varm stekeplate, og ha i en klatt smør.

  4. Prøv deg litt fram så du finner den størrelsen som passer best for deg. Du kan fint steke 4–5 små pannekaker i en stor stekepanne. Blodpannekakene skal bli helt gjennomstekte, det tar 2–3 minutter på hver side. Skru ned varmen om de første blir litt for svidde.

  5. Blodpannekaker smaker godt med syltetøy på, eller bare som de er.

Visste du at …

Du har helt sikkert smakt på ditt eget blod? Det smaker ganske søtt! Årsaken er selvsagt ... blodsukkeret. Når du lager blodpannekaker, får du brukt opp bananer som har fått noen brune flekker. De smaker enda søtere enn bananer som ikke er så modne, og gjør at vi ikke tilsetter ekstra sukker i denne oppskriften.

TIPS!

Det går fint an å bruke hvetemel i stedet for havremel i denne oppskriften, men havremelet gir pannekakene bedre konsistens – og smak.

Halloween

Hva med å lage blodpannekaker til halloween? Garantert suksess!


See this gallery in the original post

See this gallery in the original post