Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Ovnsgrøt med gulrot, rosin og kanel – smakfull start på dagen!

Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge, og en råvare vi burde spise mye mer av. Den er både kortreist og bærekraftig og super for kroppen. Krydderne i denne retten er de samme vi bruker i gulrotkake; søte og spennende.

Ingredienser:

til 10 personer

  • 2 dl byggryn (bløtlegges dagen før)

  • 2 dl havregryn

  • 1 ts bakepulver

  • 4 ts kanel

  • ½ ts ingefær

  • ½ ts muskatnøtt

  • 1 ts kardemomme

  • 1 ts salt

  • 2 egg

  • 7 dl melk

  • 2 gulrøtter

  • 3 ss rosiner

  • Rapsolje til å smøre formen


Utstyr: rivjern, bolle, litermål, teskje, ildfast form

Framgangsmåte:

Tid: ca 50 min med barn, ca 40 min voksen 

  1. Sett ovnen på 175 grader varmluft.

  2. Riv gulrøttene på rivjern.

  3. Visp sammen egg i bollen og tilsett melken. Bland i gryn og krydder. Rør inn revne gulrøtter og rosiner.

  4. Smør formen med olje og hell  blandingen over i formen.

  5. Stek i 20-30 min. Avkjøl grøten 5 min før den serveres med litt honning på.



Alternativer ved intoleranser:

  • Laktose: Bruk laktosefri eller plantebasert melk.

  • Egg: Bland 1 ss chiafrø og 3 ss vann, og la stå i 10 minutter. Erstatter 1 egg

  • Gluten: Bruk glutenfri havregryn.