Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

– Du kan lage bærekraftig, sunn og god mat selv, og det er ikke så vanskelig!

Ahmed er 17 år og er nyutdannet juniorkokk. Seks kurskvelder har han vært på kokkekurs på Geitmyra og lært å lage sunn og god mat fra bunnen av. I tillegg har han lært om næringsinnhold i maten, kjøkkenhygiene, matsvinn og hvordan man jobber sammen på et kjøkken. 

Læring for livet: Å lage mat er kunnskap du har nytte av livet ut!

Det er eksamenskveld for juniorkokkene. Det betyr at de ikke bare skal nyte maten selv, nå skal den serveres til andre. Da bør den være god. I dag er det heldige forbipasserende på Tøyen som får prøvesmake maten. De unge kokkene har selv bestemt og planlagt hva som skal serveres. På menyen står chili sin carne, bønnebab og fiskepinner med ovnsbakte poteter. – Eksamen består i å lage mat som følger kriteriene de lærer på kurset: Den skal være sunn og næringsrik, ikke koste for mye å lage, og så må den smake godt, forteller prosjektleder og kursholder fra Geitmyra, Selje Lyngset.

– Jeg trodde det skulle være vanskelig, men det gikk bra å servere maten. Jeg bare smilte og spurte om folk hadde lyst til å smake, og det hadde de aller fleste. Og de likte det, smiler Ahmed som serverte chili sin carne – favorittretten hans fra kurset. – Jeg er utrolig glad for at jeg fikk være med på dette, jeg har virkelig lært mye på kurset. Blant annet at det ikke er så vanskelig å lage mat, i hvert fall ikke når du har en god oppskrift du kan følge, legger han til.

– Jeg håper å få jobbe med mattilbudet på K1 til høsten, for det er gøy å lage mat, og jeg trenger en jobb, forteller Ahmed. Kurset på Geitmyra er lønnet arbeid for de 12 ungdommene, men de er ikke garantert jobb videre. Med kursbevis fra Geitmyra håper Ahmed å ha et fortrinn når han nå skal søke på nye jobber.

Mitike Gjerde er spesialkonsulent i bydel Gamle Oslo og har hovedansvar for ungdomsskoleelever. Hun jobber med rekruttering av ungdom til sommerjobb og deltidsjobber i bydelen. – Det er mange flere søkere enn vi har jobber å tilby, forteller Mitike som ønsker seg flere samarbeidspartnere som kan bidra med å sysselsette ungdommen. – Det er mange engasjerte ungom i bydelen som ønsker seg jobb, og vi vil gjerne gi dem relevant arbeidserfaring og ferdigheter som vil hjelpe dem videre på arbeidsmarkedet, avslutter hun.


Om Juniorkokk i jobb

Juniorkokk i jobb er et prosjekt der ungdom får opplæring i å lage sunn og god mat til andre. Etter endt kursrekke og eksamen, kan ungdommene få tilbud om jobb i bydelen eller på Geitmyras egne arrangementer. Geitmyra kurser ungdommene på kjøkkenet, bydelene som deltar i prosjektet rekrutterer deltakere og betaler lønn til ungdommene som er med. Juniorkokk i jobb er støttet av Eivind Astrups Allmennyttige stiftelse, Sparebankstiftelsen DNB og Bergesenstiftelsen.

Les mer om prosjektet her.

Om UngJobb

UngJobb er et sysselsettingstiltak i Bydel Gamle Oslo, som tilbyr sommerjobb og deltidsjobb for unge. Ungdom i alderen 13-23 år kan jobbe både i grupper med egen arbeidsleder, eller utplassert på ordinære arbeidsplasser. Et nettverk av gode samarbeidspartnere fra lokalt næringsliv, organisasjoner og sosiale entreprenører hjelper bydelen med å skape disse sjansene for ungdom. Ved å jobbe vil ungdommene få relevant arbeidserfaring og ferdigheter som vil hjelpe dem videre på arbeidsmarkedet.

Les om UngJobb her.