Grønnsakslasagne
En smakfull og digg lasagne! Fin måte å bruke opp grønnsaker som er på «hell».
Ingredienser
1 stk. gul løk
2 fedd hvitløk
3 stk. gulrøtter
3 stilk stangselleri
300 g sjampinjonger
4 stk. plommetomater
1 boks hermetiske tomater, hakket
1 stk. laurbærblad, tørket
3 dl ferdig kraft/buljong
2 tsk oregano, tørket
2 stilk timian, eventuelt 2 teskjeer
10 stk. tørr pasta, lasagneplater
5 ss olivenolje
Salt og pepper etter smak
Frisk basilikum etter smak
Ingredienser saus
50 g smør
40 g hvetemel
5 dl melk, varmet
150 g hvitost, gulost, revet
salt og pepper etter smak
muskatnøtt
Garnityr: Dryss gjerne over finhakkede urter ved servering
Utstyrsliste
Ildfast form / Litermål / Slikkepott / Kjøkkenvekt / Skjærefjøl / Stekepanne / Sleiv / Kjele
Framgangsmåte
1. Finhakk løk og hvitløk.
2. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
3. Rens og skjær soppen i små biter. Du kan også kjøre soppen i en hurtigmikser.
4. Varm litt olje i en stor stekepanne. Fres løk- og hvitløk til de er myke og gylne.
5. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder. Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge.
6. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
7. Varm pannen opp på nytt, tilsett resten av oljen og stek soppen.
8. Hell grønnsakene tilbake i pannen, sammen knuste tomater, grovhakkede tomater, laurbærblad, grønnsaksbuljong, salt og kvernet pepper.
9. La sausen putre, halvveis under lokk, i minst 30 minutter. Rør om med jevne mellomrom.
Saus:
1. Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken, litt etter litt, under energisk visping for å unngå klumper i sausen.
2. La sausen småkoke under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat.
3. Trekk kasserollen vekk fra varmen og visp halvparten av osten inn i sausen.
4. Forvarm ovnen til 200 grader.
5. Bruk en mellomstor ildfast form, og smør den lett med olje.
6. Dekk bunnen med et lag saus, legg på pastaplater og dekk platene med litt ostesaus. Fortsett sånn, lagvis med saus, pastaplater og ostesaus. Avslutt med pastaplater og ostesaus.
7. Dryss over resten av osten, og stek lasagnen i ovn. Etter omtrent 30 minutter er den ferdig.
Tips
Hvis du synes sausen trenger litt mer væske, kan du fylle på med mer buljong.
Som tilbehør passer det fint med en enkel tomatsalat, en frisk grønn salat og litt basilikumpesto
Lag gjerne flere former og frys ned til senere.
Kilde: bama.no