Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Haneslakt på timeplanen – en leksjon i respekt og bærekraft

– Hvis vi skal spise kjøtt, må vi også forholde oss til at dyr må dø. På Geitmyra Ringsaker lærer elevene om matens opprinnelse på en uvanlig måte - gjennom haneslakt. Hanen er fra Hovelsrud gård og bygdeslakter Cato Taalesen leder an i denne viktige leksjonen om liv, død og matproduksjon.

– Det viktigste er respekt for dyrene, forklarer Taalesen til de unge tilskuerne. – Vi må være rolige, unngå stress, og sørge for en rask og smertefri avliving.

Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i en av landets største landbrukskommuner kjenner til produksjonen, foredlingen og bruken av råvarer. – Vi ønsker at barn og ungdom skal bli stolte av stedet de kommer fra og dem en jordnær og praktisk kunnskap om mat. Forståelse og innsikt om mat og matproduksjon er livsviktig i et folkehelseperspektiv og i den bærekraftige sammenhengen for en grønn framtid, sier Inger-Marie Lupton, daglig leder ved Geitmyra Ringsaker. – Samtidig ønsker vi å inspirere til en karriere innen matproduksjon. Møtet med Cato skaper nysgjerrighet og gir barna en innsikt i et spennende yrke de kanskje ikke vet så mye om fra før. 

Selve slakteprosessen er overraskende udramatisk. Med en kjegle og en liten boltpistol er det over på et øyeblikk. Elevene får undersøke fuglen etterpå, drevet av naturlig nysgjerrighet.

Cato er bygdeslakter. Det betyr at han reiser rundt på gårdene og slakter dyrene der. Det er mye bedre enn å jage dem inn i en henger og kjøre langt avsted, forteller han.  – Å slakte dyrene på gården – i deres kjente omgivelser – er mye mindre stressende for dem. Det er en bedre avslutning på livet, sier Cato. Samtidig holder bygdeslakteren i hevd gamle mattradisjoner og håndverkkunnskap og kan i større grad samarbeide med småskalabønder. Cato driver også eget utsalg av kjøtt – fra innmark og utmark.

Etter slaktingen skal hanen ribbes og senere brukes i hønsesuppe under matfestivalen Markens grøde den 19. oktober. – Vi viser elevene hele prosessen, fra gård til bord. Dette gir mening til det vi gjør og vi viser hvordan vi bruker hele dyret, sier Inger-Marie og oppfordrer alle til å ta turen innom Geitmyra denne dagen. – Vi lover at suppa blir god! 


See this content in the original post