Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Fra tomat til pizzasaus – fra melk til mozarella

Det er populært å sykle sin egen pizzasaus!

– I Norge selges det årlig 50 millioner frossenpizzaer. Alle barn har et forhold til pizza. Men maten kommer ikke fra pappboksen i frysedisken. På Barnas lille pizzafestival under Landbrukets dag på Evje får barna lage pizza helt fra bunnen av.

Mellom traktorer, firehjulinger, øksekast og saueklipping på Landbrukets dag, blir det også gjort stas på korn-, tomat- og melkebonden. Og pizzakokken.

Fra jord til bord

Under festivalen lærer barna om de ulike konsortene og ved hjelp av en møllestein maler de korn til mel som igjen siktes – klart til å brukes i pizzadeigen.

På barnas lille pizzafestival får barna lære om de ulike kornsortene. Ved hjelp av en møllestein maler de hvetekorn til grovt mel og sikter det til fint mel – klart til å brukes i pizzadeigen. –  På Geitmyra jobber vi for at barna skal lære hvor maten kommer fra. Vi vil at barna skal få et nærere forhold til maten de spiser. Derfor tar vi dem med på reisen fra korn til mel, fra tomat til pizzasaus og fra melk til mozarella, forklarer Helene Isaksen, avdelingsleder på Geitmyra Kristiansand.

Maler mel til pizzadeigen

Tomato tomato

Tomat er ikke bare tomat. Geitmyra har en stor tomatutstilling og barna får smake på mangfoldet av tomater. De får velge seg noen og sykler sin egen pizzasaus på smoothiesykkelen. Sausen smakes til med krydderplanter som basillikum og oregano. Bara får også dyrke sin egen tomatplante med frøene fra tomatene.

– Barna får en annen forståelse for naturen og hvor maten kommer fra når de får være med på hele prosessen fra jord til bord. Det er nyttige erfaringer som gir praktisk kunnskap og som utfordrer sansene, sier Helene. 

Godt med tomat

God kjemi

Kjemi står også på timeplanen på pizzafestivalen. Silje Fossli – Geitmyras egen “professor” – lærer barna hvordan melk blir til mozarella. – Ved å regulere temperaturen og tilsette syre eller løype i melken, vil den skille seg og bli til ost, forklarer Silje. – Det er ikke noe hokus pokus, bare kjemi, ler hun.

Siljes kjemiverksted

Pizza fra bunnen!



Tusen takk til Landbrukets dag som inviterte oss med på festen. Det var to flotte dager med mange nysgjerrige barn og voksne som fikk lære hvor pizzaen faktisk kommer fra, og hva pizza egentlig er.

Landbrukets dag på Evje er en folkefest for store og små hvor landbruket, lokal mat og smakfulle opplevelser står i sentrum, og det gode måltidet blir en stadig viktigere del.

Juniorkokk Fabian fikk forespørsel om å signere kokeboka av den ene vinneren. - han er avbildet i den. Stas for begge!

Knallgod pizza!

Juniorkokkene Mathilda, Kajsa, Benjamin, Lotte og Fabian var med!