Brød med rotgrønnsaker
Det er enkelt å lage sunt og godt brød selv. Brødet blir ekstra godt og saftig om du tilsetter litt rotgrønnsaker. Om du bruker gulrot, rødbet eller kålrot – eller en blanding av flere – er opp til deg.
Denne brødoppskriften bruker ganske lite gjær, og trenger derfor å stå lenger på et kjølig sted før du steker det. Bruk mye vann, rør deigen godt sammen og la den stå et døgn eller to i kjøleskap før du steker brødet.
Ingredienser
(til et stort brød eller to små)
Tid: ca 10 min med barn, ca 4 min voksen
½ kg grovt sammalt hvetemel
½ kg siktet hvetemel
1 toppet ts salt
2 dl revet gulrot, rødbete, kålrot e.l
8 g fersk gjær
8 dl kaldt vann
Utstyr: bakebolle, sleiv, kjøkkenvekt, teskje, desilitermål, rivjern, brødform
Framgangsmåte:
Mål opp mel og salt, ha det i bakebollen.
Smuldre gjæren mellom fingrene over bollen.
Riv rotgrønnsaker og ha i bollen.
Tilsett vann og rør alt godt sammen med sleiva.
Kle en brødform med bakepapir eller smør den godt med olje.
Hell deigen over i brødform og legg et kjøkkenhåndkle over. La formen stå over natten i kjøleskapet.
La deigen komme opp til romtemperatur før du steker brødet.
Sett ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm setter du i brødet. Stek i 20 min. Skru ned ovnen til 220 grader og stek videre i 20 min.
Ta brødet ut av formen og bank forsiktig på undersiden. Brødet er ferdig når det høres hult ut. La det bli helt avkjølt på rist før du skjærer i det.