Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker - et av verdens fineste rettnavn.

Verdens beste måte å bruke tørt brød på. Og et av verdens fineste rettnavn. Legg desserten lag-på-lag i porsjonsskåler eller i en stor, gjennomsiktig dessertbolle, så kan gjestene se lagene med eplemos, krem og sprøstekte smuler.

Ingredienser

til 4 personer

eplemos

  • 6–7 epler

  • 1 dl sukker

  • ½ dl vann

sprøstekte smuler

  • ¼ tørt brød eller 8 kavringer

  • 3 ss smør

  • 3 ss sukker

  • ½ ts malt kanel

krem

  • 3 dl kremfløte

  • 2 ts vaniljesukker

Sånn gjør du

Skrell eplene og del dem i store biter. Fjern frø og de harde delene av frøhuset. Ha bitene i en kjele med vann og sukker, og gi dem et oppkok. Når det koker, skrur du ned varmen, legger på et kjelelokk og lar det småkoke til eplebitene er møre og myke. Det vil som regel ta 10–15 minutter. Rør i kjelen innimellom så det ikke brenner seg fast i bunnen.

Avkjøl epleblandingen, og mos med en potetmoser eller en gaffel. Eplemosen må være avkjølt før du blander ferdig desserten.

Sett en stekepanne på middels varme på kokeplata. Rasp tørt brød eller knus kavringer til smuler. Smelt smøret i panna og ha smulene oppi, sammen med sukker og kanel. Stek blandingen til den er gyllen og sprø, det vil ta omtrent 5 minutter. Avkjøl blandingen.

Ha fløte og vaniljesukker i blandebollen, og pisk det til krem. Kremen er ferdig når den akkurat har sluttet å være rennende.

Legg eplemos, krem og de sprøstekte smulene lagvis og la siste laget være krem. Pynt toppen med kanel eller noe annet som er delikat og passer til årstiden, for eksempel noen nyplukkede fioler.

Når du pisker fløte, tvinger du luftmolekylene til å sette seg fast i fettmolekylene, og kremen får nesten dobbelt volum underveis. Den perfekte kremen skal være luftig og lett. Akkurat når den er stiv nok til at du kan lage en tupp som blir stående, er den ferdig. Pisker du mer, begynner fettmolekylene å klumpe seg sammen og skille ut melkevannet (mysen): Etter kort tid vil du ha smør i bollen i stedet for krem.

Denne oppskriften er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.