Oslos nye besøksdrivhus – en snikkikk
– Det skal bugne av barn, undring, kunnskap, smaker, liv, mat, rare lukter og spennende opplevelser i besøksdrivhuset i Geitmyra skolehage, sier Renate Fugleseth, daglig leder ved Geitmyra matkultursenter i Oslo.
– Med drivhuset kan vi utvide dyrkesesongen og få inn mange flere barn i skolehagen. Vi ønsker at drivhuset skal bli et nytt møtested i bydelen og et lavterskeltilbud for barn, ungdom og barnefamilier gjennom matlagingskurs, dyrkekurs og åpne publikumsarrangementer, fortsetter Renate.
Geitmyra skolehager - den store grønne oasen midt mellom øst og vest – er allerede en unik arena for læring, mestring og rekreasjon. Med et besøksdrivhus vil enda flere barn og unge få muligheten til å lære om mat, økologi, bærekraft, dyrking og matopprinnelse.
Med god støtte fra Eckbos legater og Sparebankstiftelsen DNB, får barn og unge i Oslo et besøksdrivhus helt utenom det vanlige. Drivhuset er tegnet av Atelier Oslo og det blir et enkelt, miljøvennlig bygg, der gjenbruk av materialer, soloppvarming, naturlig ventilasjon og bruk av regnvann og gråvann til vanning skal bli pedagogiske elementer. Bygget kan også lett demonteres og gjenbrukes videre.
– For mange barn og unge i Oslo tilbyr Geitmyra skolehager en første opplevelse med egen dyrking av mat, som et inspirerende og lærerikt avbrekk fra hverdagen inne i klasserommet. Å bidra til at besøksdrivhuset blir et vellykket prosjekt som gir et enda bredere aktivitetstilbud på Geitmyra, i større deler av året, er inspirerende for oss, sier Marius Mowe i Atelier Oslo. – Å bygge besøksdrivhuset på Geitmyra er i tråd med våre ambisjoner om bærekraft i bygg samtidig som vi får bidra til gode oppvekstvilkår for våre barn, er midt i blinken for oss, sier byggmester Kjetil Eriksen.
– Besøks- og undervisningsdrivhuset skal være åpent for alle, men med ekstra fokus på barna. Vi gleder oss til å fylle huset med sultne og nysgjerrige barn, spiselige og magiske vekster, dyrkekurs, leksehjelp, bydelsmiddager, juniorkokker i jobb, juniorgartnere i jobb, spiselig naturfag og plantesafari – for å nevne noe. Det skal være et hus som inspirerer til lek og læring og være en grønn og sosial møteplass med et mangfold av aktiviteter. En møteplass som har betydning for folkehelse, medvirkning, inkludering, nyskaping og mestring. Det skal være destinasjon for familieutflukten – et sted for å dele dyrke- og matopplevelser, sier Renate.
Vi ønsker at besøksdrivhuset i Geitmyra skolehage skal fylles med spiselige og læringsrike aktiviteter fra morgen til kveld. Vi planlegger allerede dyrkekurs for barnehager, skoleundervisning i mat- og helse, bydelsmiddager, matkurs for barn, ungdom og åpne familiedager. Men her er plass til flere! Representerer du frivilligheten, sosiale entreprenører og lag- og foreninger i nabolaget og trenger du et sted å gjennomføre grønne og smakfulle aktiviteter for barn og unge? Da vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt med: renate@geitmyra.no
Kontakt Renate Fuglseth for mer informasjon.