Kunsten å lage majones
Det er ny matkursdag på Geitmyra og bålpannen er tent. I dag skal barna lage seipakker og bakte rotgrønnsaker med tomatsalat og hjemmelaget majones.
Hver mandag arrangeres det gratis matkurs for barn mellom 10 og 13 år. Åpent på Geitmyra er nettopp det – en åpen, sosial møteplass sentrert rundt mat, gårdsliv, bærekraft og urban dyrking.
Oppskrifter fra Åpent på Geitmyra
Majones
Majones er egentlig en umulighet; en blanding av vann og olje. Vanligvis vil olje og vann skille seg og oljen legge seg oppå vannet, men eggeplomme inneholder et stoff – lecitin – som binder olje og vann sammen. Hemmeligheten med å lage majones er å piske inn oljen litt etter litt. Hvis man heller for mye av gangen vil den skille seg.
Fisk i pakke
Dette er en veldig populær oppskrift på Geitmyra: både enkel å lage og med masse smak, siden alt som er i pakka, gir smak til fisken, og omvendt. Ofte en favoritt for dem som ikke er så glad i fisk ellers. Om du vil, kan du gjøre pakka ferdig hjemme på kjøkkenet, og så varme den opp ved bålet eller på grillen og spise den ute i det fri.
Bakte rotgrønnsaker
Rotgrønnsaker eller rotfrukter er grønnsaker som vokser nede i jorden.
I Norden bugner det av rotgrønnsaker på høsten og mange av dem holder seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares og lagres riktig. De fleste kan kokes og noen er gode å sylte, men her skal vi bake dem i ovnen med urter og hvitløk. Når de blir utsatt for varme – enten de blir kokt, stekt eller bakt – blir de søtere. Det er nok derfor vi kaller dem for ”frukt”. Ovnsbakte rotgrønnsaker er godt til det meste. Du kan spise dem sammen med kjøtt, fugl eller fisk. De er også gode som en rett i seg selv sammen med raita eller majones.