Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Bærekraft og historiefortelling – European Young Chef 2022

– Det er morsomt og inspirerende å holde en konkurranse som hovedsakelig er basert på bærekraft og historiefortelling. Dette setter lokale råvarer og tradisjoner i et fokus som fremhever den flotte regionen vi bor i. Trond Åm og Geitmyra Credo har i år reist rundt på alle restaurant- og matfagskolene i Trøndelag i forbindelse med den prestisjefylte konkurransen, European Young Chef Award 2022. 

European Young Chef Award er en del av at Trondheim og Trøndelag er utnevnt til European Region of Gastronomy i 2022. Dette er en hyllest til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Vi er omringet av de beste råvarene i verden! 

En god arbeidsplan er alfa og omega!

Det er elever i VG2 som konkurrerer om å lage den beste fiskesuppa med et bakverk og hjemmelaget smør. Største delen av bedømmingen er rettet mot bærekraft og historiefortelling. – Det er morsomt og inspirerende å holde en konkurranse som hovedsakelig er basert på bærekraft og historiefortelling. Dette setter lokale råvarer og tradisjoner i et fokus som fremhever den flotte regionen vi bor i, sier leder for Geitmyra Credo, Trond Åm. – Kokkekonkurranse er ikke for alle, men her får elevene testet kunnskapen sin på flere måter enn bare ved å lage mat, forteller Åm.

Bærekraftige matvalg

Geitmyra Credo har også kurset elevene i bærekraftige matvalg med bruk av Geitmyrametoden. Stikkordene er tradisjon, innovasjon, bærekraft og rekruttering. – Vi forsøker å vekke interessen for alle fag du kan utdanne deg i når du velger restaurant- og matfag på videregående. Her inviterte vi også inn ungdomsskoleelever. Det er bevist at Geitmyrametoden er effektiv, så vi regner med at vi har rekruttert mange nye elever til fagene fremover, forteller Åm. 

Trond Åm er imponert over de unge kokkene.

Rekruttering til matproduksjon og kokkefaget er et av hovedmålene til European Region of Gastronomy. – EYCA-dagene på de videregående skolene i Trøndelag skal gi våre unge kokker inspirasjon og kunnskap om matretgionen vår, sier May Britt Hansen, prosjektleder for European Region of Gastronomy. – Målet er å beholde ungdommene på trønderske kjøkken rundt omkring, og at de blir bevisste og stolte av de råvarene som finnes her. Rekruttering til bransjen er noe av det viktigste vi jobber med fremover og her er det mange som gjør en fantastisk jobb. Vi er utrolig glade for all støtte og engasjementet vi har fått fra skolene og våre samarbeidspartnere. 

Europeisk finale i Trondheim i november 

Ni kokkeelever fra ni ulike videregående skoler møttes 15. juni for å knive om å bli Norges deltaker i kokkekonkurransen European Young Chef Award 2022. I semifinalen fikk elevene utdelt trønderske råvarer som fisk fra Lerøy, blåskjell fra Norgeskjell, grønnsaker fra Frosta, og meieriprodukt fra Rørosmeieret. 

Fra venstre: Eirin Dahl (Steinkjer VGS). Sebastian Heggli (Ole Vig VGS) og Ivar Follinglo Moe (Strinda VGS).

Ivar Follinglo Moe (18) fra Strinda Videregående vant med sin versjon av mormors fiskesuppe med blåskjell, torsk og forskjellige bakte rotgrønnsaker. 2.plass gikk til Eirin Dahl ved Steinkjer videregående skole og 3.plass til Sebastian Heggli Ole Vig videregående skole. Vi heier på de unge kokkene som skal jobbe og løfte vår europeisk matregion videre i framtiden.

Finalen går av stabelen i Trondheim 10.–14. november. 


See this gallery in the original post