Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

– Jeg elsker krabber! Møt Nicolai Brenna Ertzeid

Utenfor Geitmyra Kristiansand står det en kjempekrabbe. Den har fått navnet Krabbolai, oppkalt etter Geitmyras største krabbeentusiast. – De største krabbene er havets rubiner, sier han entusiastisk. 

Nicolai er født og oppvokst på Sørlandet. Nærmere bestemt i Høllen i Søgne. – Jeg er glad i havet – både som matfat og som lekeplass, forteller Nicolai. – Jeg er ikke så god til å svømme, men er veldig god til å bade. Men vannet må være varmt nok. Eller jeg må være varm nok. Som etter en løpetur. Det liker jeg også godt. Det klarner hjernen og forbedrer kroppen. 

Han er utdannet fysioterapeut, har samboer og en liten datter og spiller i rockeband. Der spiller han gitar og synger. Han har vært lærer i over ti år. På Geitmyra jobber han som underviser sammen med Helene Gjesteland. – Vi har jobbet sammen siden oppstarten i 2019 og er et godt team. Vi kjenner hverandres styrker – hun med sin bakgrunn fra kjøkkenet og kunnskap om havet, jeg med mitt engasjement og bakgrunn fra skolen. Jeg trives veldig godt i klasserommet i samspillet med elevene. Utover selve matlagingen med elevene, liker jeg veldig godt når de læringsaktive oppgavene virkelig sitter og jeg ser at de trekker sammenhenger mellom hva vi gjør – og bør gjøre – og hvordan det påvirker maten vi spiser, kroppen og jorda vår. 

Superteam på sommerskole! Helene og Nicolai lager spektakulær dessert.

Les om krabbeskolen til Nicolai her.

Is i nistepakka? 

Nicolai har et engasjement som går utenpå det meste. (Sjø)mat. Musikk. Gjenbruk. Og mellombarer. Han vil mellombaren til livs.  – Det er et sukkerholdig mellommåltid ofte gitt av foreldre som supplement til nista. Eller etter trening. Det burde vært kategorisert som godteri. Mellombaren med havre og nøtter inneholder dobbelt så mye sukker som cola. Da er vi på nivå med vaniljeis. Veldig få foreldre ville gitt barna sine is i niste, men mellombar er greit. Og da har jeg ikke en gang begynt å snakke om de ultraprosseserte ingrediensene! At landslaget reklamerer for dem, er en skam! Barn burde få med seg frukt og grønt som supplement. Eller hjemmelagde energikjeks. 

Krabbolai 

Med en oppvekst rett ved havet, fylt av båtliv og fisking, er det mat fra havet som står øverst på lista til Nicolai. – Primært krabatene med eksoskjelett som går sidelengs. De små er gode til kraft, de store er havets rubiner! 

Krabbolai på utsiden av Geitmyra Kristiansand

– Jeg elsker krabber. Jeg omtale meg selv som purist – jeg liker dem aller best på en smørloffskive med godt smør og majones. Det salte blandet med det søte, det feite med det magre, teksturen på krabbekjøttet i kombinasjon med den luftige loffen. Det lukter saltvann og gir en sommerlig frihetsfølelse. Selv på høsten. Det er da krabbene er best. 

Krabber er rett og slett en utrolig allsidig råvare. Den fungerer også supert i fiskeboller og -kaker og er utmerket i en tomatisert pastarett. 

Nicolai er også glad i det italienske kjøkkene. – Med fokus på enkle pastaretter med få, men reine ingredienser og pizza med San Marzanotomater, blåmugg eller chevre (fra Haukeli) og mozarella. Da passer det også utmerket med ei lita stripe med honning. Jeg liker matlaging med få ingredienser, kontraster i konsistens og store smaker som spiller på – og gjerne mot – hverandre.

Hans beste kjøkkentips er like enkelt som det er vanskelig: – Ha det ryddig før du begynner å lage mat. Hjemmefra lærte jeg at det alltid skal være (minst) like ryddig etter at du er ferdig med å lage mat som da du begynte. Hvis du følger begge tipsene er du godt på vei, ler han. 


PÅ GEITMYRA

I denne spalten kan du bli litt bedre kjent med alle oss som jobber på Geitmyra og bli med inn på våre sentre i Oslo, Trondheim, Kristiansand og Ringsaker.


See this gallery in the original post