Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Enda flere – men fortsatt mange igjen!

Engasjerte formidlere!

Geitmyra blir 11 år i september. Det har vært elleve år med rivende utvikling. Fra oppstarten på Geitmyra i Oslo med ett klasserom – til to – til etableringen av nye sentre i Ringsaker, Kristiansand og Trondheim. En engasjert gjeng jobber hver dag for at barna våre skal få muligheten til å lage – og spise – god mat som gjør godt. 

Med skole- og barnehageundervisning, matlagingskurs for store og små, åpne matfestivaler, dyrkekurs og utdanning av juniorkokker. Felles for alt vi gjør, er visjonen om å spre kunnskap om mat som gjør dem godt til så mange barn som mulig. Nå er vi i ferd med å ta visjonen et skritt videre. Vi vil nå barn i hele Norge. 

Ny kunnskap på plass!

Geitmyras sentre er alle en del av den samme familien, samtidig som hvert senter har ulike måter å jobbe på. Fagmiljøet på Ringsaker er dypt forankret i landbruk og matproduksjon. I Kristiansand ligger vi i vannkanten og har fokus på, og egen kompetanse, rundt sjømat. I Trondheim fører partnerskapet med Heidi Bjerkan og Restaurant Credo til at skoleungdom blir invitert inn på kjøkkenet til restauranten. Det er første gang skoleelever får sjansen til å jobbe skulder til skulder med Michelinstjerne-kokker. Geitmyra Credo får internasjonal oppmerksomhet, er nominert til priser og er også en del av HBO-serien The Zero Waste Chef.

I 2023 håper vi å åpne et nytt Geitmyra-senter i Tønsberg. I Norges eldste by ønsker vi å jobbe spesielt med mat og historie – og med regionens fantastiske råvarer. Mat er kultur. Mat er historie. Mat er glede. Vi ønsker å etablere et matkultursenter som kan forene alle disse tingene. Vi vil sette historisk matkultur i sentrum. Vi vil ta barna gjennom 10 000 år med matlaging og mattradisjoner. Hvilke redskap brukte man i middelalderen, hvor fikk man råvarene fra i bronsealderen og hva spiste egentlig vikingene? Her kan det bli det kokegrop, matlaging på bål og eksotiske krydder som kom til byen for hundrevis av år siden. 

Og vi krysser fingrene for at vi endelig får på plass undervisningsdrivhuset på Geitmyra skolehager. Her vil vi lære enda flere barn og unge om dyrking. Oslo er en stadig grønnere by, men fremdeles er det mange som vokser opp uten å lære om hvor maten de spiser kommer fra. Med drivhuset på plass kan vi lære dem det – på den beste måten – med jord mellom fingrene, på kjøkkenet over grytene og rundt bordet sammen med klassekamerater, venner og familie.

Vi ønsker at  arbeidet vårt kan inspirere til at myndighetene tar barns rettigheter på alvor, til at skolene blir flinkere til å bruke mat til å skape bedre undervisning, og til at voksne skjønner at barn fortjener skikkelig god mat.

Geitmyra Oslo 

Geitmyras aller første matkultursenter for barn åpnet i 2011 på Geitmyra gård i Oslo. Med Andreas Viestad i spissen, ble jordgulv til skolekjøkken og villniss til kjøkkenhage. Vi har har tre undervisningskjøkken, høner på tunet, dyrkekasser, drivhus, varmkompost, insektshotell, lavvo, bakerovn, røykeovn, pedagogisk kjøkkenhage og stor parsell i skolehagen like ved. Vi har undervisning hver dag i hele skoleåret. Over 4000 barn i Osloskolen deltar på undervisningsopplegg hos oss hvert år og rundt 8000 besøker oss på andre arrangementer. 

Gartner Mikkel Funnemark har gode dager på Geitmyra.

Hver eneste dag koker det av barn på tunet, det lukter mat fra kjøkkenet, noen dager er det spebarnsgråt– og latter, mens skolebarn utforsker nye smaker på kjøkkenet og i hagen. Og på kvelden er det fritidskurs med barnefamilier eller juniorkokker. 

Geitmyra Ringsaker 

Geitmyra Ringsaker ligger midt i matfatet og er hele Innlandets matkultursenter for barn. Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker. Fløten i kaffen, svinesteken med poteter og kornet i matpakkebrødet er resultatet av stolte, dyktige jordbrukere i Ringsaker. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i en av landets største landbrukskommuner kjenner til produksjonen, foredlingen og bruken av råvarer. Vi jobber for at barna skal bli stolte av stedet de kommer fra og vi brenner for å gi barn og ungdom jordnær og praktisk kunnskap om mat. Forståelse og innsikt om mat og matproduksjon er livsviktig i et folkehelseperspektiv og i den bærekraftige sammenhengen for en grønn framtid. 

Geitmyra Kristiansand 

Hver mandag står det en gjeng spente og glade barn midt på fiskebrygga i Kristiansand. De skal ut og se, kjenne, smake og handle. Og så skal de inn på Geitmyras lokaler på Odderøya for å lage mat! 

Geitmyra Kristiansand ligger i fjæra på Odderøya og er best i landet på barn og sjømat. Matkulturen på Sørlandet har alltid basert seg på utstrakt bruk av sjømat, og her får barna bli med i fjæra, på fisketorget og lærer seg å bli kjent med – og glad i – fiske og sjømat. 

Unikt for Geitmyrametoden er at barna lager maten selv under kyndig veiledning. De lærer å lage skikkelig god mat og vi gir dem kompetanse og opplevelser de sent vil glemme. Samtidig som vi lager mat benytter vi anledningen til å snakke om de store tingene: Hvordan skal vi ta vare på livet i havet? Hva har fiskenæringen å si for norsk økonomi- og handelshistorie? Hvordan skal vi handle for å sørge for at det skal være nok mat til alle barn i hele verden?

Vi vil gjøre barna stolte av stedet de kommer fra og få dem til å elske fisk og sjømat. Sjømatforbruket i Norge går ned. Vi vil snu den trenden og øke sjømatkonsumet gjennom praktisk og teoretisk undervisning. Kristiansand er et ypperlig sted å ta fatt på denne utfordringen. Det handler selvfølgelig om makrell, sild, fiskesuppe og fiskekaker, men vi skal også sørge for at barna blir kjent med nye og mer ukjente råvarer og smaker. Stillehavsøster, skjell, tang og tare. Dette finnes det masse av langs Sørlandets kyst.

Geitmyra Credo (Trondheim)  

​​Hva må på plass for å sikre rekrutteringen til matnæringen? På Geitmyra Credo jobber ungdom skulder mot skulder med noen av Norges aller beste kokker. Vi samarbeider med Heidi Bjerkan og hennes Michelin-restaurant Credo. Med kombinasjonen av profesjonelle kokker og høyt utdannede pedagoger skaper vi et godt grunnlag for læring og er en av de viktigste arenaene for rekrutteringa til mat- og restaurantbransjen. 

Restaurant Credo er en av Norges fremste restauranter og har profilert seg på bærekraft og et omfattende samarbeid med bønder og produsenter. I 2019 fikk Credo Michelins egen bærekraftpris i tillegg til den høythengende Michelin-stjernen. Credo har lenge brukt mye tid og plass til opplæring av unge kokker. På Geitmyra Credo får også skoleelevene i Trondheim og omegn glede av denne kompetansen. 

Vi bruker matglede til å lære barn og familier å lage sunn, bærekraftig og deilig mat. Vi  jobber for å gjøre Trondheim til en enda bedre by å vokse opp i. 


See this form in the original post

See this gallery in the original post