Strandkrabbesuppe og pinnebrød
Hva kan dere gjøre med de små krabatene i bøtta? Lage verdens beste strandkrabbesuppe! Her er det bare å engasjere store og små med snøre!
Strandkrabbekraft
3 liter
800 g strandkrabber (ca. 15 stk )
1 fennikel
2 gulrøtter
1 purre
¼ sellerirot
2 fedd hvitløk
1 stor gul løk
3 ss nøytral olje (raps eller solsikke)
1 ts hel sort pepper
1 ts fenikkelfrø
1 ts korianderfrø
1 boks hakka tomater
3 l vann
Del strandkrabbene i to på langs (fra mellom øyene og bakover) og legg dem til side.
Vask eller skrell fennikel, gulrot, purre, sellerirot, hvitløk og løk. Kutt i grove biter.
Sett en stor gryte på varmen og ha i olje.
Når gryta er varm legges krabbene i gryta. Rør godt rundt mens krabbene stekes. Knus krabbene med en sleiv slik at mest mulig smak kommer ut.
Ha i fennikel, gulrot, purre, sellerirot, hvitløk, løk, pepper, fenikkelfrø og korianderfrø.
Stek i omtrent 5 minutter, til krabbene har blitt røde og løken har blitt blank.
Tilsett hakka tomater og vann.
Kok opp og la strandkrabbekraften trekke i 30 min.
Sil strandkrabbekraften gjennom en sil. Hell den tilbake i gryta og kok den inn til det er to liter igjen. Avkjøl raskt om den ikke skal brukes med en gang.
Strandkrabbesuppe
4 - 6 personer
200 gram hvit fisk
1 nett blåskjell
2 gulrøtter
¼ sellerirot
1 gul løk
1 fennikel
3 ss finhakkede ferske urter etter smak (feks. persille, dill, kjørvel)
2 ss nøytral olje (raps eller solsikke)
2 l strandkrabbekraft
1 ss eplecidereddik
Sitronsaft
Salt og pepper
Olivenolje
Kutt fisken i store terninger på en fiskefjøl. Ha fisken i en bolle og sett i kjøleskapet.
Skyll blåskjellene i kaldt vann. Sjekk at de er hele og lukket. NB! Ødelagte og døde skjell må ikke spises.
Finn frem en grønnsaksfjøl. Vask eller skrell gulrøtter, sellerirot, løk og fennikel.
Kutt grønnsakene i små terninger og legg til side.
Skyll og tørk urtene. Finhakk dem og legg til side.
Sett en stor gryte på varmen og ha i olje.
Fres grønnsaksterningene i gryta til løken er blank.
Hell på strandkrabbekraften og kok opp.
Legg blåskjellene i gryta, og kok opp på nytt til de fleste blåskjellene har åpnet seg, ca. 3 minutter.
Legg i fisketerningene og la trekke ca. 3 minutter til.
Ha i eplesidereddik, og smak til med sitron, salt og pepper.
Dryss urtene og olivenolje på toppen rett før servering.
Grønne pinnebrød
Mat smaker ekstra godt ute i det grønne og mye av naturen rundt deg kan spises. Brennesle og skvallerkål regnes som ugress og vokser vilt de fleste steder. Disse er spiselige og kjempesunne og gir en fin farge på deigen.
Finn noen litt store kvister i naturen og spikk dem spisse og reine for bark, så er du klar for å grille brød.
Ingredienser
Til ca. 10 pinnebrød
50 g spinat
50 g ville vekster (feks. brennesle og skvallerkål)
300 g siktet hvetemel
3 gr fersk gjær
2 dl vann
1⁄2 ts salt
Fremgangsmåte
1. Skyll spinaten og de ville vekstene, og kjør dem til en fin puré med en stavmikser eller i en blender.
2. Ha mel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør til alt blander seg.
3. Ha puréen i melet.
4. Rør gjæren ut i vann, og hell oppi melet mens kjøkkenmaskinen går.
5. Elte i omtrent 5 minutter. Har du ikke kjøkkenmaskin kan deigen eltes for hånd i omtrent 10-15 minutter.
6. Del deigen i ti like emner, og form dem til runde baller. Strø over mel, dekk med plast og la emnene heve på benken i to timer. Eventuelt kan du legge dem i kjøleskapet natten over, og opp til tre dager i tette bokser.
7. Har du hevet deigemnene i kjøleskapet, tar du deigen ut to timer før du skal steke dem.
8. Klem og strekk ut deigen til du har en passe tynn pølse og tvinn den rundt pinnen. Er det vanskelig å strekke den ut, er det lurt å la den hvile i noen minutter. Da «slapper glutenet i deigen litt av» så den blir lettere å hanskes med.
9. Stek over bål til pinnebrødet får en fin og gyllen farge rundt hele, ca 10-15 minutter.