Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Hvordan slippe til på kjøkkenet

Det aller vanligste hinderet for barn som vil lage mat, er faktisk voksne som ikke vil eller tør å slippe dem til. Dette må det gjøres noe med! Her er våre beste tips for barn som ønsker å få prøve seg på kjøkkenet.

1

Minn de voksne om at den som ikke får prøve seg, heller ikke lærer noe. Hvis du skal bli bedre på kjøkkenet, må du faktisk få lage mat selv. Hele familien kommer til å ha glede av det dersom du blir god til å lage mat! 

2

Foreslå en fast ukedag å lage middag på, og legg en plan som kan gjennomføres.

3

Finn en oppskrift som alle i familien liker, og lag den gjerne flere ganger til du kan den skikkelig godt! Begynn med noe enkelt og øk vanskelighetsgraden litt etter litt.

4

Be om hjelp underveis hvis du trenger det! Det er ingen skam.

5

Snakk sammen på forhånd om hva som skal stå på menyen, og hjelp gjerne til med å sette opp en handleliste. Eller be om et budsjett, og stå for handlingen selv.

6

Beregn god tid til matlagingen, og kom i gang tidlig. Da slipper du å stresse – og du slipper stressa og sultne voksne eller søsken som maser på deg underveis.

7

Husk å rydde underveis. Det er sånn som voksne liker. I tillegg er det veldig mye enklere å lage mat om ikke kjøkkenbenken er fullt kaos. 

8

Avtal med de voksne om du har lyst på selskap ved kjøkkenbenken, eller om du helst vil jobbe alene. Begge deler kan funke veldig bra! Men hvis de voksne vil blande seg i hver eneste minste ting og ikke la deg gjøre noe alene, så må du be dem om å ta et steg tilbake og stole på deg. Lov dem at det blir bra til slutt!

Teksten er hentet fra Geitmyras kokebok, Barnas aller beste kokebok.