Geitmyras prim
Prim er gamledagers godteri, rett og slett en slags karamell som er laget av sukkeret i melka. Etter at vi har sil av yoghurten til osten, sitter vi igjen med myse. Når vi koker mysen, fordamper vannet og melkesukkeret begynner å karamellisere seg.
Ingredienser:
½ liter myse
2 ½ dl kremfløte
¼ vaniljestang
Brunt sukker
Framgangsmåte
Ha mysen i en kjele. Kok opp og rør jevnlig. Det skal boble godt i kjelen.
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Bruk både stang og frø.
Når halvparten av mysen har fordampet, hell opp i fløten og tilsett vanlijestangen og frøene.
Ha i en spiseskje sukker og smak til. Kanskje den trenger litt til? Rør godt og kok til blandingen tykner. Pass på! Det koker lett over.
Hell primen i en bolle. Etter den har kjølnet litt, er det lurt å røre i den slik at fettet som flyter på toppen blander seg med primen.
Sett bollen i kjøleskapet. Primen blir fast og smørbar i løpet av en times tid.