– Jeg visste ikke at barn var så nysgjerrige på mat
Det sier Anikken (17). Hun jobbet som frivillig på Geitmyra for første gang. Rundt 8000 små og store tok turen innom Barnas store sjømatfest i helgen.
– Vi håpet at det skulle komme mange, men hadde ikke i vår villeste fantasi drømt om at det skulle komme så mange, sier daglig leder for Geitmyra, Eivind Løvdal. I helgen var det sjømatfest på alle Geitmyras sentre og sola skinte fra skyfrihimmel i Trondheim, Oslo, Ringsaker og Kristiansand. – Det ble en festdag i sjømatens navn på alle mulige måter – med barn, matglede, nysgjerrighet, kunnskap og bærekraft i sentrum. Vi gleder oss allerede til neste gang!
Blekkbrød og krabbeklør på grillen på Ringsaker
De færreste av de som besøkte Geitmyra Ringsaker hadde smakt blekksprutpizza før denne lørdagen. For ikke å snakke om brød tilsatt blekksprutblekk. Å spise blekkbrød med nystekte seikaker og tangkrydder gjør noe med stemingen hos alle som besøkte gården denne solskinnsdagen. Barn er nysgjerrige og de fleste prøvde det aller meste på menyen. Barna fikk smaksette sin egen kaviar og fikk også smake på ulike typer tran. De tøffeste tok seg en østers og smakte på kråkebolle – og fikk seg kanskje en overraskelse. – Det var en litt rar konsistens, sa Daniel (14). Han hadde tatt turen fra Hamar og ønsker seg veldig et Geitmyra-tilbud også der.
På utsiden ble det grillet krabbeklør og rødspette og barna kunne også lære seg å kaste med stang med Brumunddal Sportsfiskeforening. Hos biologen Terje Franklin-Alming fikk barna smake på havsalt med tang. – Her er det masse jern og jod, fortalte Terje til de mange vitebegjærlige barna som flokket seg rundt stasjonen hans.
Spektakulær fiskeutstilling i Oslo
I strålende solskinn kunne barna besøke mange stasjoner og lære om sjømat og det som finnes i havet. På Geitmyras spektakulære fiskeutstilling var det både hai, skate, st. petersfisk, blekksprut, kråkeboller, sjøstjerner og kjempemuslinger. I tillegg til alle andre typer fisk og skjell. Ting med tang serverte smaksprøver og viste frem de ulike tangtypene vi har i Norge. Tang og tare er en lite utnyttet ressurs, men med mange gode egenskaper. Målet er å forvandle den mystiske fjære til deilig hverdagsmat. Det ble også utøvet tangmagi. For hva skjer med tangen hvis du dypper den i kokende vann? Prøv selv.
Barna mortret fiskekrydder og fikk se hvor tran kommer fra og hvordan vi lager den. På Geitmyras eget trankokeri var det smaksprøver på tran naturell, tran med sitronzest og tran med gurkemeie. Også kaviarverkstedet var en populær stasjon. Mange foreldre ble lykkelige over at barna endelig fikk lære seg å pille reker og på blåskjellstasjonen lærte de alt om blåskjellet og tok banketesten, før skjellene ble grillet og servert. Også østers, breiflabb, skatevinge og kveite sto på grillmenyen – krydret med barnas eget krydder.
Marinbiolog Terje Franklin-Alming fortalte om marine økosystemer og bærekraft i havet og hos Laks by Lisa kunne barna lage sløyfer av garvet lakseskinn. Og selvfølgelig smake på tørket torskeskinn.
Noe av det morsomste var da en syv år gammel gutt tok over hele fiskekrydderverkstedet. – Han snakket høyere, gestikulerte mer og fikk med seg de andre barna mens han forklarte hvor viktig det var å smake til underveis: "Dere må lukte på fingrene deres etter dere har plukket den friske oreganoen - det lukter sååå godt." Vi håper jo at de barna som kommer hit lærer noe av oss, men veldig ofte er det vi som lærer av dem, forteller Renate Fuglseth, daglig leder for Geitmyra Oslo.
Rene 17. mai-stemningen i Trondheim
– Vi gikk tomme for krabbepizza etter bare en time, forteller Trond Åm som jobber som avdelingsleder for Credo Geitmyra. Da var det delt ut 560 pizzabiter. Han anslår at mellom 2500-3000 mennesker la turen innom Lilleby i Trondheim denne solskinnsdagen.
Også her bugnet det av spektakulær sjømat og Trond forteller at han også ble bitt av en krabbe. Helt risikofritt er det tross alt ikke. På kjøkkenet på Credo kunne barna lære å filetere fisk og rekepillekonkurransen var utrolig populær. – Dette er første gang vi har et sånt type arrangement og det er utrolig moro at det ble en kjempesuksess. Det var rene 17. mai-stemning her, forteller han. Trond er også imponert over alt barna tør å smake på. – De er langt tøffere enn foreldrene sine, ler han.
Fest for barn er mer enn pølser og is
– Sjømatopplevelser for 2-3000 mennesker er rett og slett en drømmedag, forteller Helene Isaksen som jobber som avdelingsleder for Geitmyra Kristiansand. – Området bugnet av glade, nysgjerrige barn som smakte på mye for aller første gang. Dette viser at fest for barna kan være mer enn pølser og is. Det kan også være østers, torskehoder og sild.
– Det er fantastisk at så mange barn kommer for å lære om havet og smake østers, blåskjell, skjære torsketunger, lage tangtrykk, smake fiskeskrott, se på fiskeutsilling, utforske levende dyr fra fjære, smake sild, lage sin egen kaviar, høre på fiskeskrøner og lage havkunst med sprayboks, fortsetter Helene.
– Sånne dager viser at det er stor etterspørsel etter gode, ikke-kommersielle matkulturtilbud til barna. Og vi elsker at vi kan lage det. Vi skal revolusjonere barnas matkultur, avslutter hun.