Blåskjell i tomatsaus
Blåskjell er noe av det billigste og beste vi kan få fra havet. I tillegg er det en fantastisk skapning: Ett eneste blåskjell renser fem liter sjøvann i timen! Det er fint for alt som lever under havoverflaten, men det betyr også at giftstoffer fra vannet kan bli værende igjen i blåskjellet. Hvis det er en periode med mye giftige alger i sjøen, kan vi bli syke av å spise blåskjell. Derfor er det viktig å sjekke med Blåskjellvarselet eller appen Blåskjell før du plukker for å spise.
Blåskjelltesten
Døde blåskjell blir uspiselige i løpet av kort tid. Derfor er det viktig at du gjør en kjapp test av hvert eneste skjell før du begynner matlagingen: Legg dem i vasken og skyll med kaldt vann. Ta opp et skjell, riv av skjeggtrådene og sjekk at skallet er uten sprekker. Hvis skjellet er åpent, så trykk eller bank på det – hvis skjellet er levende, vil det lukke seg etter kort tid. Åpne skjell må kastes. Bruk nesa også: Lukter det vondt, kaster du skjellet.
Skjell som ikke har åpnet seg etter varmebehandling, kan også kastes. Det er ikke sikkert at de er dårlige, men det kan være greit å være på den sikre siden.
Blåskjell i tomatsaus
Dette er en av de enkleste måtene å lage hverdagsfest på! Svisj, svusj, rett på bordet på 10 minutter! Vi bruker litt lakrisaktige smaker også, som passer veldig godt sammen med blåskjell - litt finhakket fennikel.
Ingredienser
til 4 personer
1 kg blåskjell
2 fedd hvitløk
½ chili
½ fennikel
1 gul løk
2 ss finhakket bladpersille
2 ss nøytral olje (raps eller solsikke)
1 boks hakket tomat
Salt og pepper
Til å drysse over (velg selv)
grovhakket bladpersille
det ytre skallet av en økologisk sitron, raspet
godt brød og smør
Fremgangsmåte
Skyll og rens blåskjellene.
Skrell og skyll hvitløk og chili. Finhakk.
Skrell og skyll løk og fennikel. Kutt i små terninger.
Vask og tørk bladpersillen og finhakk den.
Ha olje i en gryte med lokk. Ha i hvitløk, chili og løk. Rør rundt med en sleiv.
Ha i fennikel når løken er blank. La det surre et par minutter til.
Ha i tomat og la det småkoke på lav varme i 10 minutter uten lokk.
Smak til sausen med salt og pepper.
Skru opp varmen, ha i blåskjell og sett på lokk.
Når noen av blåskjellene har begynt å åpne seg rører du rundt i gryta et par ganger og setter på lokket igjen. La stå i et par minutter til, til de aller fleste blåskjellene har åpnet seg.
Dryss over finhakket bladpersille før servering.