Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Juniorkokker tar over matserveringa på ungdomshus

En ny gruppe juniorkokker er klare for å ta over matserveringen på ungdomskulturhuset Huset på Haugen. Ungdommene har i høst deltatt på kurset Juniorkokk i jobb på Geitmyra. Der har de lært å lage sunn og god mat, samt å jobbe på et kjøkken og planlegge en meny. Nå er de klare for jobbe.

Praktiske matredderkurs

Nytt for semesteret er at kurset setter ekstra fokus på matsvinn og ansvarlig forbruk. På kurset får de unge kokkene kunnskap om riktig lagring og oppbevaring av mat, og møter utfordringer hvor de må reflektere over egne vaner og handlingsmønstre. – Ungdommene skal få forståelse for viktigheten av å redusere matsvinn i et globalt og lokalt perspektiv. De lærer hvorfor det er godt for både lommeboka og planeten å kaste mindre mat og hvorfor nettopp deres innsats er så viktig, forteller prosjektleder fra Geitmyra, Selje Lyngset.

Gjennom praktiske matredderkurs lærer ungdommene å bli endringsagenter og gode restematkokker. Men hva gjør egentlig en matredder? – Det kan for eksempel handle om hvordan forvandle tørre brødskalker og osterester til himmelske ostesmørbrød, eller rutiner for å kjøle ned restene så det blir god og spiselig restemat en annen dag. Ungdommene lærer også å ta i bruk sansene sine og å stole på dem. Brune bananer er ekstra søte og kan fint brukes i en vaffelrøre, også er det lurt å lukte og smake på melka, ikke bare se på datoen på kartongen. På kurset får ungdommene praktisert, smakt og erfart disse tingene, og da er det veldig mye lettere å ta det i bruk senere, både på jobb og hjemme, sier Selje.

En bærekraftig meny

Etter kursrekka må ungdommene opp til eksamen. Den består av å planlegge en meny og å lage og servere mat til alle på klubben. Juniorkokkene får velge menyen helt selv, men det er noen kriterier; maten må være sunn, bærekraftig, og ikke minst god! Denne eksamensdagen er det bønnebab, gulrot- og gresskarsuppe og fiskepinner med rotgrønnsaker og pesto som står på menyen. Som regel velger ungdommene retter de har lært på kurset - det føles tryggere i en presset eksamenssituasjon, og da vet de at maten fyller eksamenskriteriene. Fiskepinnene er laget med sei - en mager fisk av bærekraftig bestand, rotgrønnsakene er kortreiste og i sesong, bønnebaben er stappfull av næringsrike grønnsaker og mye belgfrukt, mens gulrot- og gresskarsuppen har nettopp de to grønnsakene som hovedingrediens - begge kortreiste og i sesong.

Arbeidserfaring, ansvar og mestring

Eksamensmenyen falt absolutt i smak etter tilbakemeldinger fra de oppmøtte å dømme. – Det er det beste jeg noen gang har smakt her på huset, mener Theo som jobber på Huset på Haugen. Juniorkokkene bestod eksamen med glans og samtlige gleder seg til å begynne i selve jobben. – Det var skikkelig gøy og gikk jo veldig bra, forteller Andrea, men påpeker at det også var ganske hektisk og stressende til tider. – Vi var færre kokker enn vi egentlig skulle være, så det ble mye mer å gjøre, forteller hun.

– Akkurat det er en viktig erfaring å ta med seg, påpeker Selje. – Ungdommene får en ordentlig jobb og med det kommer et ansvar, både ovenfor arbeidsgiver og kollegaer. Det er ekstra kjipt for kokkene som står igjen og får mye mer å gjøre når noen melder avbud i siste liten. Men det ansvaret er det viktig å gi ungdommen. De som er så heldige å få disse jobbene, vil stille meget godt rustet til fremtidige jobber og voksenlivet som venter dem, avslutter hun.


Om Juniorkokk i jobb

Juniorkokk i jobb er et tilbud for - og samarbeidsprosjekt med - organisasjoner som jobber med barn og ungdom. Prosjektet som har som mål å lære ungdom å lage sunn og god mat til andre, med et ekstra fokus på matsvinn, bærekraft og overskuddsmat. Det er gratis å delta på disse kursene. Geitmyra stiller med kunnskapsrike kursholdere, råvarer og utstyr. I tillegg lager vi et komplett kursopplegg og bidrar med gode opplæringsmanualer slik at fritidsklubbene og deltakerne enkelt kan vedlikeholde og dele sin kunnskap. Bydelene må bidra med rekruttering av engasjerte ungdommer og lønn under kurs og ute i jobb på fritidsklubben. Ungdommene kan for eksempel ansettes på en årskontrakt og jobbe 1 gang per uke.

Geitmyra søker nå flere klubber og bydeler som ønsker å delta i prosjektet. Ta kontakt med prosjektleder selje@geitmyra.no for mer informasjon.

Om Huset på Haugen

Huset på Haugen og bydel St.Hanshaugen har over to sesonger samarbeidet med Geitmyra om å utdanne juniorkokker og få dem i jobb. Huset på Haugen er et ungdomskulturhus og et sosialt samlingsted for ungdom mellom 13-19 år (fra 8. klasse). Her kan du finne nye interesser eller bare møte venner, gjøre lekser og slappe av. Huset består av tre etasjer fylt med aktivitet blant annet: bandøvingsrom, innspillingsstudio, verksted, gamingrom, biljard og bordtennis, dans og treningsrom og kafe med god og rimelig mat og drikke.


See this gallery in the original post