Ungdom vil lage sunn møtemat. Kunsten å bytte ut wienerbrød med grønnsakssuppe.
Geitmyra matkultursenter i Ringsaker og ungdommer fra Brøttum og Moelv synes det er uhørt at deltakerne på Folkehelsekonferansen får servert wienerbrød i pausen og lager gresskarsuppe til 700 helsetopper.
Kortreist, økologisk og bærekraftig
– Er det egentlig viktig at råvarene er lokale? Er det viktig at pausematen er grønnsaksuppe og ikke croissanter eller wienerbrød? Er det et poeng at ungdom kan og vil lage mat? Skal barn og unge være en del av en folkehelsekonferanse? Selvsagt, sier Gyro Knutsdotter Homme, daglig leder ved Geitmyra Ringsaker.
750 deltakere fra hele landet møtes denne uka for å drøfte folkehelsa med temaet “Fra økende forskjeller til bærekraftig samfunn”. Under arrangementer får de med seg smaken av senhøst med gresskarsuppe laget av lokalt dyrkede råvarer som er egenhendig skrelt, kutta, kokt og smakt til av niendeklassingene.
– Når folk skal samles for å snakke om folkehelse, så trenger vi mat som smaker godt og er bra for kroppen. Vi ønsker å vise deltakerne på Folkehelsekonferansen at kortreist er fremtidens møtemat, sier Gyro. – Det er ikke noen tvil om at å spise lokalt dyrkede grønnsaker eller lokalt, beiteforet kjøtt er det beste for oss. Både økonomisk, men også for den enkelte.
Målet til elevene er langt større: De vil bytte ut wienerbrødene på alle landets møter. – Vi lager bærekraftig mat, fordi vi skal prøve å få det ut i hele verden, sier Benin Al Hilfi (14).
Gresskarsuppe til begjær
På selve konferansen er det lokale ungdommer fra Brumunddal og juniorkokkene fra Oslo som står for serveringa. Og ungdommen får mye skryt. – Det er den beste suppa jeg har smakt på lenge. Hvor finner jeg oppskriften?, sier en ivrig deltaker. Også Geitmyras berømte hjemmebakte knekkebrød går ned på høykant. .
– Dette er skikkelig moro, men tiden går alt for fort, sier Ali (16).
Juniorkokker til folket
Prosjektleder Selje Lyngset, overbeviser forsamlingen under presentasjonen av Juniorkokk i jobb. – Når ungdom kan og vil, så får de det til. Bare de blir vist hvordan, sier Selje. – Ungdom er de aller drøyeste til å kaste mat og det handler om kunnskap. Det hjelper ikke bare å skjønne at man må lage sunn mat, man må også ta hensyn til hvor maten kommer fra og hvor mye man skal bruke av de ulike råvarene og ressursene.
Juniorkokk i jobb handler like mye om ansvarlig forbruk som om matlaging. I etterkant av kurset fungerer ungdommene som endringsagenter og gode forbilder. – De tar med seg denne kunnskapen hjem, på skolen, til vennene sine og på ungdomsklubben. De lærer å jobbe med mat – hvor maten kommer fra og ansvar for egen ernæring – og de trenger også å komme inn på arbeidsmarkedet, avslutter Selje.
Geitmyra satser på flere juniorkokker og sunnere møtemat i fremtiden.
Geitmyra-ungdom på NRK
Oppskrift på sunn og god møtemat
Gulrot- og gresskarsuppe
Gresskar og gulrot sammen blir en god suppe. Gresskarkjernene kan du ta vare på til neste vår og plante ut når den tid kommer, så har du gresskar til høsten igjen.