Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Våre beste grøtoppskrifter

Her er noen av de mest populære grøtene vi har på Geitmyra. Fremgangsmåten er omtrent lik på alle. Bruk en god tresleiv, for den verken smelter eller lager riper i bunnen av grøtkjelen.

Sånn lager du grøt

Ingredienser

til 4 frokostporsjoner

  • 4 dl helkorn, gryn, mel eller korn

  • 1 l væske (vann eller melk)

  • 1 klype salt

Sånn gjør du

Legg gryn i bløt i vann i minst 10 minutter, men gjerne over natta, hvis det er mest praktisk. Til bløtlegging kan du godt bruke kjelen du skal bruke til å koke grøt i. Til grøt med mel i (som vassgraut) er det lurt å røre med en visp, så grøten ikke blir klumpete.

Gi grøten et oppkok, og senk temperaturen litt når du ser at det begynner å boble. Grøt skal bare småkoke til den er ferdig, og det tar vanligvis 10–15 minutter, men det gjør ikke noe om den står litt lenger. Rør regelmes sig, og pass særlig på at grøten ikke svir seg i bunnen. Tilsett en klype salt. Selv om det ikke er mye salt, har det mye å si for smaken likevel. Du vet at grøten er ferdig kokt, når kornene er myke og smaker godt.

Tips

  • PRØV DET! Prøv rørte tyttebær i grøten! Det er gøy med smaker som kan virke litt motsatte, som både søtt og syrlig.

  • Grøt lagd av hele korn trenger minst 5 minutter lengre koketid enn dem med gryn og mel.

  • Grøten blir best om du først bløtlegger kornene i kaldt vann over natten.

  • OBS! Melk koker veldig lett over, og da blir det mye søl. Følg med på temperaturen på kokeplata, og skru den fort ned hvis du ser at grøten holder på å svi seg.

Havregrynsgrøt

Gryn betyr at kornet er valset til tynne flak. Havregrøten har vært såvanlig mat i Norge gjennom tidene at mange ble skikkelig lei av den. Det er urettferdig, for havregrøt er lett å lage og gir en fin start på dagen. Havre har en helt egen smak, og den kommer godt fram når den kokes til grøt.

Tilbehør: Litt sukker og kanel er standard, og gjerne litt melk på toppen.

Bruk omtrent én desiliter gryn og to og en halv desiliter vann per person.

Vassgraut

Vassgraut høres gammeldags og rart ut, men den blir akkurat så god som det du lager den av, og innsatsen du legger inn – som med all annen mat. Denne grøten finnes i mange varianter, med forskjellig mel og tilbehør til. Vassgraut lager vi med finmalt mel, gjerne fullkornsmel. Denne oppskriften bruker byggmel, men prøv gjerne å blande inn litt rug- eller havremel også.

Tilbehør: En teskje honning er godt, og gjerne et smørøye også.

Bruk omtrent én desiliter byggmel og to og en halv desiliter vann per person.

Blandkorngrøt

Blandkorngrøt er akkurat det det høres ut som: grøt som er kokt på flere typer korn. Variasjonen gir spennende smak og en helt annen spiseopplevelse enn annen grøt. Det er vel slett ikke dumt å kunne bruke av det du finner av gryn og helkorn i skapet! Alle typer korn kan brukes: hvete, rug, bygg og havre, pluss emmer og spelt om du har.

Bruk til sammen cirka én desiliter kornblanding og to og en halv desiliter vann per person.


See this gallery in the original post