Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Gresk lammegryte med kanel

Bogen er skulderen på lammet, og har masse smak. Derfor passer det perfekt i en lammegryte som her, sammen med masse deilige grønnsaker. En teskje kanel gjør lammegryta rikere. På Geitmyra lar vi en kanelbit koke med i gryta fra starten, og plukker den ut når det smaker akkurat passe kanel.

Ingredienser

til 4 personer

  • 1 lammebog på ca. 1 kg (med bein) eller 1 kg fårikålkjøtt

  • 2 ss olivenolje

  • 1 ts salt

  • 1 ts nykvernet pepper

  • 1 stor gul løk, grovhakket

  • 3 fedd hvitløk, finhakket

  • 4 store tomater, grovhakket, eller 1 boks ferdighakkede tomater

  • 2–3 ss tomatpuré

  • 5–7 dl vann

  • ½ økologisk sitron (du skal bruke både saften og skallet)

  • ½ ts tørket oregano

  • ½ ts malt kanel

  • 2 laurbærblader

  • 100–200 gram aspargesbønner

  • en god håndfull grovhakket bladpersille før servering

Sånn gjør du

Bruk en stor gryte eller kjele. Skjær kjøttet fra beinet, og del opp i terninger. Gni inn kjøttbitene med salt og pepper.

Sett gryta på middels varme, og ha i olje. Legg kjøtt og bein forsiktig oppi gryta med en sleiv. Vær forsiktig, for oljen er glovarm. Stek kjøttet i gryta i 3–4 minutter, til det er godt brunet på alle sider. Senk varmen på kokeplata til middels, og ha i løk og hvitløk. Husk å røre litt rundt i gryta innimellom.

Etter 2–3 minutter er løken blitt blank og nesten gjennomsiktig. Ha i tomater, tomatpuré og vann. Sett på lokk.

Mens gryta småkoker, skreller du tynne flak av sitronskall (bare det ytterste, gule laget). Bruk kniv eller rivjern. Del sitronen og klem saften ut i en liten blandebolle, sammen med oregano, kanel og laurbærblader. Legg oppi sitronskallflakene også, og ha alt sammen oppi gryta. Nå skal gryta bare stå og så vidt småkoke i en time. Blir gryteretten for tørr, tilsetter du bare litt vann.

Ta ut en liten kjøttbit for å teste om den er passe mør – først når kjøttet er helt mykt og mørt, er gryta klar.

Kutt av stilken på aspargesbønnene, og del dem i mindre biter. Ha dem i gryta når det er igjen rundt 10 minutter av koketiden. Ta ut kjøttbeina med en pølseklype eller sleiv.

Strø over rikelig med grovhakket persille før du serverer, enten fra gryta eller en serveringsbolle.

Denne oppskriften er fra Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra.