Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

Valgflesk på grillen

Temperaturen ble høy da Geitmyra inviterte til «Valgflesk på grillen». Politikerne grillet sine favoritter, samtidig som 6. klassinger fra Ila skole grillet dem om deres politiske ståsted rundt miljø og klima, helse og skolemat.

En møteplass hvor barna kan få snakke med politikerne. Stemningen var på topp på “Valgflesk på grillen” på Geitmyra matkultursenter for barn.

Bare valgflesk eller ekte saker?

Arrangementet ble innledet av Geitmyras grunnlegger Andreas Viestad, som ønsket velkommen og snakket om hvor viktig politiske beslutninger er for barna – klodens arvtakere. Hos partiene bugnet det over av fargerike fristelser; Venstre grilla lammeburgere og halloumi, FrP hadde med seg blant annet grillpølser, KrF tilberedte ananas, norske grønnsaker og marmorert fjellgris, Senterpartiet satset på lokalproduserte pølser og grønnsaker, mens Rødt tilsatte litt sting i maten med rød chilli.

Elise (11) og Sofia (11) synes politikerne gjør en god jobb, men mener noen ble litt unnvikende i møte med de tøffe spørsmålene.  - Noen av dem prøvde å svinge litt unna, og svare litt annerledes enn det vi forventa., forteller de to jentene.

Anna (10) og Herman (11)  mener miljøet er den aller viktigste saken. – Jeg likte KrF sin mat også likte jeg burgeren til Rødt, sier Herman.

Å stå foran en flere hundre grader varm grill i en «høsttemperatur» på 25 ºC kan være varmt nok i seg selv, men politikerne fikk virkelig kjenne på heten da de ble grillet av elevene samtidig. Når grillingen var overstått fikk barna smaksprøver fra de ulike partiene. Herman (11) og Anna (10) synes partiene svarte ganske bra på spørsmålene. – Jeg var mer enig med noen enn andre, noen var mer interessert i miljøet. Jeg likte best de som har store planer for fremtiden og tenker på oss barna, sier Anna.

Norsk, lokalprodusert kjøtt, grønnsaker og ost lå på grillen til Senterpartiet, her representert ved leder i Oslo Senterparti, Bjørg Sandkjær.

Grillpølsene til Jon Engen Helgheim (FrP) og FrpU var populære blant elevene.

Sofia Rana (Rødt) og Emil Mikalsen (RU) krydret maten med rød chili.

Gult er kult. Ungdomspolitikerne fra Krfu gikk for norskprodusert mat på grillen, helst i partifargen gult.

Ola Elvestuen (V) og Unge Venstre ville snakke om norsk mattradisjon, vegetaralternativer og handelssamarbeid. De la lammeburger og halloumiburger på grillen.

Partikandidatene fikk svette litt ekstra over en allerede gloheit grill da elevene besøkte grillstasjonene deres og stilte dem spørsmål. Tuva Moflag (Ap) og ungdomspolitikere fra AUF stilte med skolemat på grillmenyen.

Skolemat var et gjentagende tema i løpet av dagen. Mange av elevene synes det høres bra ut, men noen ytret også sin skepsis til en slik ordning: – Skolemat vil føre til mye matsvinn, mener Herman. Men klassekamerat Anna tror hun vet løsningen på det: – På Ila har vi allerede mat på FRIO (skolefritidsordningen), jeg tenker at vi kan spise maten som er til overs derfra, eller omvendt, så vi ikke kaster så mye mat. Hvis man skal ha skolemat så tenker jeg at det er løsningen.

Barna imponerte politikerne

Politikerne fikk erfare at selv om barn ikke har stemmerett, har de likevel sterke meninger om både mat og politikk. Alt fra mat- og råvarevalg, matsvinn og oljepolitikk kom under lupen. Klima og miljø var dagens store temavinner, og det som engasjerte mest blant elevene. 

– De er veldig kunnskapsrike og det var et kjempehøyt nivå, som jeg tenker er betryggende for den kommende generasjonen. Også krever det mer av oss voksenpolitikere at vi faktisk må levere for de her barna. Det er deres fremtid det dreier seg om. Vi må lage de politiske løsningene sånn at de har en klode å ta over når de er voksne, som ikke er på de voksnes premisser, men også de som skal overta etter oss, sier stortingskandidat Marian Hussein fra SV.  

Marian Hussein og de andre oppmøtte fra SV griller aubergine, paprika og andre grønnsaker, mens de selv blir grillet av elevene.

Også Rasmus Hansson fra MDG skryter av barnas engasjement. – De hadde gjort hjemmeleksa si. De stilte skjerpa og gode spørsmål, og godtok ikke dill til svar. De hadde tydeligvis lært mye på forhånd og de visste hva de var ute etter, sier Hansson. 

MDG valgte å legge grønnsaker på grillen, sammen med diverse urter de rappa rundt på Geitmyra gård. Dagens store slager var grilla rødbetbladkrisp, ifølge Rasmus Hansson.  

SVs Marian Hussain oppsummerer dagen: – Det var gøy, det var mange ulike komponenter av både grilling og bli grilla, som gjorde at noen ganger så stoppa hjernen litt. Det ble veldig hett, men jeg tror flere har godt av slike møteplasser hvor man diskuterer de politiske løsningene og deler et godt måltid til slutt. Matfatet vårt er jo også politisk.

“Valgflesk på grillen” ble gjennomført av Geitmyra matkultursenter for barn. Arrangementet fikk god respons fra både politikere og elever og vi satser på å kunne gjenta suksessen som en biennal aktivitet i forbindelse med nasjonale og lokale valg.